Assalamualaikum...
Apa kabar semua?Terlebih dahulu saya nk ucapkan ribuan terima kasih kepada pengunjung blog TMK ni...walaupun tuan tanah menyepi tp kunjungan tetamu sentiasa ramai, mencecah ribu riban jugak unik visitor setiap hari.Terima kasih sangat2 kat kalian..sayang you all ketat2 hehe...
Kepada rakan2 blogger minta maaf banyak2 sebab jarang bw sekarang ni..sy on9 pun sekali sekala jer..
Untuk tidak menghampakan pengunjung semua, ari ni saya gigih wat satu n3 ringkas.Walaupun rcp kek colat ni sudah berderet2 kat dalam list huhu.Takpolah kan janji hado huhu.
Disebalik kerajinan membaking kek coklat untuk minum2 petang ni ada drama sebabak kami anak beranak...
Situasi....di suatu petang yg hening (hening la sangatttt..panas lit2 huhu.Sedang si ibu gigih siapkan tempahan kek kastemer....kedengaran suara2 yg tak enak didengar oleh cuping tinger...
Si tengah (Nisa) : Mama ni asyik wat kek orang jerrrrr...
Si sulung (Hazim): Lama dah tak makan kek coklat (sampuk sulung lak)
Mama: Awak dua orang ni bukan makan sangat kek coklat..Awat??nk ke?
Si tengah (Nisa): Ya lah..aritu masa jamuan, kakak tak sempat nk makan..tengok2 dah tinggal bekas...
Sulung: Abang long pun sama sempat makan satuuuu jer...
Mama: Dah tu..awat masa letak kek..tak ambik dulu sektul dua boh dalam pinggan...ya lah nanti mama buatkan....
Gitulah kesahnya huhu...Sekian hehe.Okey drama dah abes, meh kite semak rcp..walaupun rcp sama jer..
- 100g Serbuk Koko*
- 200g Gula pasir*
- 1 tin Susu sejat*
- 200g Minyak Masak Sayuran*
- 250g Susu Pekat*
- 4 biji Telur gred A - pukul sehingga berbuih
- 150g Tepung Gandum
- 1 st Soda Bikarbonat
- 1st Baking Powder
Cara-cara
- Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.
- Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
- Masukkan ke dalam loyang.Bakar hingga masak.Suhu bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
- Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
8 comments
Btul la kak...klau dah anak2 dok sebut tu...rasa ralat plak klau x buatkan...cpat atau lmbt....sy ttp buatkan...:-)
ReplyDeleteAssalam, sama lah kek yg paling laku kat umah akk juga ni, kalo buat mesti sehari konfem licin
ReplyDelete@Asyifa Mustaffa
ReplyDeleteTu la kan..bial anak2 dah bersungut camtu..terus mama buatkan hehe..
@EmbunRosaliza
ReplyDeletewslm..kali ni makan betul2...sebab dah warning..kalau kek tu ada ssebek dalam peti ais sampai 4 ari siap la...len kali takmo buat dah..
Tau takut..2ari dah setel
haha.. drama sebabak tu yg tak tahan baca. aritu masa jamuan sekolah agama anak akak.. dia tak sempat nak mkn bihun yg dia bwk.. balik2 sibuk lapar nak bihun.. akak kata kenapa tak mkn ke kat sekolah tdi.. katanya haziq mula2 cari bekas bihun tak jumpa.. bila dah jumpa tengok2 dah abis.. dpt mkn kuetiaw je.. hehe..
ReplyDelete@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteNampaknya jalan citer hampir sama, cuma watak utamanya berbeza iaitu bihun dan kek..
hurmmm camtulah anak2 ni kan?
Assalam lina
ReplyDeleteHe hee soklan sama ank2 akak ni
Tu la asyik wat kek org je kan
Assalam lina
ReplyDeleteHe hee soklan sama ank2 akak ni
Tu la asyik wat kek org je kan