Assalamualaikum...
Pagi ni suasana masih sejuk..hujan rahmat masih lagi belum menampakkan tanda2 untuk berenti...syukur..pokok2 tanaman suma segar...suasana pun nyaman jer jer.Kalau tidak panas yang amat bumi Pulau Pinang ni maklumlah di kelilingi lautan hehehe..
Ok sebelum melalut lebih panjang, meh kite kembali ke pangkal jalan haha..terus ajerlah ke tajuk n3 hari ni iaitu jeng..jeng....SAMBAL BELACAN.Saya sangat sukakan resepi sambal belacan agak lama jugak tak membuatnya.Tapi bila dah buat, anak2 soh buat lagi.Minggu ni dah 2x buat sambal belacan ni.Berselera anak2 makan ngan ayam goreng hehe.
owh baru kusedari rupanya kat blog saya tiada n3 sambal belacan ni secara solo, saya combine ngan n3 NASI KUKUS rupanya.Mesti agak sukar untuk kawan gugel mencari resepi kat side bar tu.
Kali ni sy buat n3 secara solo pulak...(bajet macam ramai benar yg gugel cr rcp kat blog TMK neh kih2)
- satu mangkuk kecil chili padi (LiNa Pg guna 10biji jer)
- 3 biji cili merah (LiNa Pg tambah rcp asal tiada)
- 3-4 biji bwg merah
- 3 ulas bawang putih (sy tambah)
- setengah genggam ikan bilis - yg dh kupas yer
- 1-2 inci belacan
- garam secubit
- pak aji - klu suka. klu tk suka bleh gantikan ngan gula secubit
- 2 sudu minyak masak
- perahan jus limau kasturi/limau nipis
- Bawang dikupas kulit kemudian potong.Cili padi belah dua (tips supaya tk meletup masa goreng)
- Panaskan minyak. Masukkan bwg,cili padi, ikan bilis n belacan.. goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.bau belacan goreng mmg sodappp....
- Angkat. n masukkan dlm lesung. tambahkan garam n pak aji/gula n limau kasturi yg dah dipotong2. Tumbuk limau ngan kulit2 skali. klu tk suka tk yah la.. amik jus nyer jer..(LiNa Pg amek jus ajer)
LiNa Pg blend guna blender kering jer,rasa dulu baru tambah garam dan gula/perasa sebab belacan dan ikan bilis dah masin.Barulah diperah jus limau nipis/kasturi.
13 comments
assalam lina..sama macam anak sedara acik buat sambal belacan..dia goreng semua bahan dan tumbuk atau blend guna air limau kasturi tu..memang sedap
ReplyDeleteassalam lina..sama macam anak sedara acik buat sambal belacan..dia goreng semua bahan dan tumbuk atau blend guna air limau kasturi tu..memang sedap
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletebaru Nampak sambal belacan..tapi sudah terliur..hihi..memang sedap tu makan dengan ikan bakar..
salam...
ReplyDeletesedap sambal belacan tu...saya pun suka buat sambal belacan yang versi goreng cili ni..
Sambal belacan tersedap dan berperisa ikan bilis, mmg sedap sangat, lama tak buat
ReplyDeleteMemang sedap sambal beacan kalau bahannya digoreng dulu, wangi belacan bertambah lagi wangi bawang goreng... lagilah kalau bubuh ikan bilis bertambahlah enaknya!
ReplyDeleteNi la sambal belacan kesukaan anak kakpb. Dia tak makan bawang tau, jadi kakpb buat mcm ni...jadi wajib ada atas meja time makan..haha..padan muka dia.
ReplyDelete@Acik Erna
ReplyDeletewslm acik..bila suma dah digoreng, kurang la bau bawang tu kan..sedap sangat
@Bbwana adienia
ReplyDeletewslm wana, memang sedap wana..harus cube ni
@Cendana Kasih
ReplyDeletesamalah ngan akak
@EmbunRosaliza
ReplyDeletebetoi..memang sedap kan k.rosa...kalau malas gaul ngan nasi panas n goreng skejap..jadilah ns goreng haha
@Amie
ReplyDeletesangat setuju ngan kak amie
@zana fahmi
ReplyDeleteowh..anak kak PB sama cam ngan anak sy..suka makan sambal belacan ni..dia kata yg kedao tak sedap sbb ada bawang huhu..