Wednesday, February 20, 2013

Black Forest Cake

Assalamualaikum...
Kek Black Forest ni saya buat untuk anibeseri (11/2/13)saje selebrate awal sebab time CNY nk balik kampung...Date anibeseri lak jatuh hari odw ke Penang.So,secara tak langsung segalanya kena tunda ke esok harinya.Tak dak menda pun just keluar makan2 kami anak beranak jer.Kalau tak celebrate apa2 pun kuar makan2 gak haha...Cuma kalau spesel date tempat makan spesel sket la...Tak mo citer pasal anibeseri la sebab dah basi.Saja nak tayang kek hutan tebal ni...Hmmm tang deko tu still need more practise...nampak sangat la amaturnya huhu...Bila tengok harga kek ni kat kedai..mak aih mahainya..pada hal kek span jer pun..pastu lapis2 ngan fresh cream..boh filling...amboi statement belagak...Bila dah buat sendiri hah amek kau...berpeluh jantan gak nak siapkan walaupun deko bodoh2...Berjam2 gaklah nak siapkan...dahlah kek span buat sendiri,nak belah kepada 3 bahagian..pastu melapis bagai...amek masa berjam-jam.Memula terpikir gak nak amek order Kek Black Forest ni..tapi nampak gayanya kena pikir banyak kali la...banyak masa kena spend untuk kek ni...Kang tak makan nasi lak anak2 haha
Tak dak ceri merah..hentam je guna ceri hitam ni sedap gak..manis2 masam 
 Buat 3 layer...terlebih tinggi lak...tak muat masuk kotak 10in...Rasanya kek ni kalau mengguna resepi Devil Chocolate Food Cake  lagi mantap rasanya.Ini pendapat saya..compare ngan plain kek span camni..

RESEPI BLACK FOREST CAKE
Reference: Nadz COSK
Sumber : Lina pg
KEK BLACK FOREST
Bahan-bahan:
  • 1 biji kek span coklat bersaiz 9 inci
  • Blueberry filling secukupnya
  • Dark pitted cherries (Naz guna buah peach dalam tin) lina pg xboh
  • Parutan coklat (xboh)
  • Chocolate rice secukupnya
  • Beberapa biji cherry merah bertangkai atau maraschino cherries (lina pg guna ceri hitam)
  • 300 gm-500 gm fresh cream, dipukul kaku 
 
1) 1 biji kek span coklat.Resepi ada kat bawah..

2) Belah kek kepada 3 bahagian..Fresh cream secukupnya
 3)Sapukan FC ke atas kepingan kek.Sapu rata dengan cermat supaya serdak kek tidak mencomotkan kek

 4)Sapukan bluebery filling.Letak kat tengah jer..Jgn ketepi sangat nanti sememeh lak

 5)Seterusnya ulang langkah yang sama untuk lapisan kek kedua dan ketiga.Hasil tanganku yang paling comey..sperti gambar di atas muahaha

RESEPI KEK SPAN
Bahan
  • 200g tepung kek(ayak)
  • 1/2 cawan serbuk koko(ayak)
  • 130g gula kaster
  • 1 cawan arcopal minyak
  • 1 cawan susu cair
  • 1 sk ovellete
  • 4 biji telur gred A (asingkan putih dan kuning)
  • 1 sk baking powder(ayak)
  • 1 sk soda bikarbonate(ayak)
  • 1 sk esen vanila
  • 1/2 sk cream of tartar
Cara:
  1. Panaskan oven. Griskan acuan. Tabur tepung di dasar loyang.Bahagian tepi loyang biarkan xyah gris
  2. Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tar dan esen vanilla dan separuh sukatan gula halus Pukul hingga kental (soft peak).
  3. Satukan kuning telur separuh lagi gula,ovellete pukul hingga kembang dan gebu.masukkan susu cair dan minyak pukul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil kaup bahagian tepi supaya adunan sebati.
  5. Kaub balik adunan tepung dengan meringue (putih telur)
  6. Tuangkan ke dalam loyang.Bako suhu 160 selamat 40min.Lina pg bako api bawah selama 20min.Selebihnya api atas dan bawah.

10 comments:

Asyifa Mustaffa said... Balas

x de kerajinan lgi ni kak nak baking....nmpk sedap tu....sy smpn resepi dlu ye...:-)

Evelyn Gemina said... Balas

Fuhh sedap tu black forest cake kak lina..love it :)

asmah yusof said... Balas

asz pun sependapat mcm tue...kalu gn devil choc cake mmg lg mantap rasenya...biase2 pun....ttp cantik asz tgk kek nie kak..:)

hanyasekadarhobi said... Balas

kak..febret kek ni...cantik akak potong kek tang 3tgkt tu..slalu fail sbb pecah2..huhu

lina_pg said... Balas

@Asyifa Mustaffa
Akak pun tak rajin sangat...tp ada spesel date tu yg buat gak

lina_pg said... Balas

@Evelyn Gemina
Kira bolehlah Lyn..pestaim wat ni

lina_pg said... Balas

@asmah yusof
Tu la kan...nx time wat gn Devil's rcp lak

lina_pg said... Balas

@hanyasekadarhobi
Akak lak kek tak pecah..cuma kadang2 senget sket hihi

N.O.L.I.D said... Balas

x tau beza st and sk..heheh compius..sk tu sudu kecik eh...st tu sudu sudu teh? x sama eh size...

LiNa_Pg said... Balas

@N.O.L.I.D
st=sudu teh
sk=sudu kecil

sukatan sama jer..
yg penting kena guna sukatan sudu metrik

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...