Assalamualaikum...
Kek Black Forest ni saya buat untuk anibeseri (11/2/13)saje selebrate awal sebab time CNY nk balik kampung...Date anibeseri lak jatuh hari odw ke Penang.So,secara tak langsung segalanya kena tunda ke esok harinya.Tak dak menda pun just keluar makan2 kami anak beranak jer.Kalau tak celebrate apa2 pun kuar makan2 gak haha...Cuma kalau spesel date tempat makan spesel sket la...Tak mo citer pasal anibeseri la sebab dah basi.Saja nak tayang kek hutan tebal ni...Hmmm tang deko tu still need more practise...nampak sangat la amaturnya huhu...Bila tengok harga kek ni kat kedai..mak aih mahainya..pada hal kek span jer pun..pastu lapis2 ngan fresh cream..boh filling...amboi statement belagak...Bila dah buat sendiri hah amek kau...berpeluh jantan gak nak siapkan walaupun deko bodoh2...Berjam2 gaklah nak siapkan...dahlah kek span buat sendiri,nak belah kepada 3 bahagian..pastu melapis bagai...amek masa berjam-jam.Memula terpikir gak nak amek order Kek Black Forest ni..tapi nampak gayanya kena pikir banyak kali la...banyak masa kena spend untuk kek ni...Kang tak makan nasi lak anak2 haha
Bahan-bahan:
- 1 biji kek span coklat bersaiz 9 inci
- Blueberry filling secukupnya
- Dark pitted cherries (Naz guna buah peach dalam tin) lina pg xboh
- Parutan coklat (xboh)
- Chocolate rice secukupnya
- Beberapa biji cherry merah bertangkai atau maraschino cherries (lina pg guna ceri hitam)
- 300 gm-500 gm fresh cream, dipukul kaku
Bahan
- 200g tepung kek(ayak)
- 1/2 cawan serbuk koko(ayak)
- 130g gula kaster
- 1 cawan arcopal minyak
- 1 cawan susu cair
- 1 sk ovellete
- 4 biji telur gred A (asingkan putih dan kuning)
- 1 sk baking powder(ayak)
- 1 sk soda bikarbonate(ayak)
- 1 sk esen vanila
- 1/2 sk cream of tartar
- Panaskan oven. Griskan acuan. Tabur tepung di dasar loyang.Bahagian tepi loyang biarkan xyah gris
- Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tar dan esen vanilla dan separuh sukatan gula halus Pukul hingga kental (soft peak).
- Satukan kuning telur separuh lagi gula,ovellete pukul hingga kembang dan gebu.masukkan susu cair dan minyak pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil kaup bahagian tepi supaya adunan sebati.
- Kaub balik adunan tepung dengan meringue (putih telur)
- Tuangkan ke dalam loyang.Bako suhu 160 selamat 40min.Lina pg bako api bawah selama 20min.Selebihnya api atas dan bawah.
10 comments
x de kerajinan lgi ni kak nak baking....nmpk sedap tu....sy smpn resepi dlu ye...:-)
ReplyDeleteFuhh sedap tu black forest cake kak lina..love it :)
ReplyDeleteasz pun sependapat mcm tue...kalu gn devil choc cake mmg lg mantap rasenya...biase2 pun....ttp cantik asz tgk kek nie kak..:)
ReplyDeletekak..febret kek ni...cantik akak potong kek tang 3tgkt tu..slalu fail sbb pecah2..huhu
ReplyDelete@Asyifa Mustaffa
ReplyDeleteAkak pun tak rajin sangat...tp ada spesel date tu yg buat gak
@Evelyn Gemina
ReplyDeleteKira bolehlah Lyn..pestaim wat ni
@asmah yusof
ReplyDeleteTu la kan...nx time wat gn Devil's rcp lak
@hanyasekadarhobi
ReplyDeleteAkak lak kek tak pecah..cuma kadang2 senget sket hihi
x tau beza st and sk..heheh compius..sk tu sudu kecik eh...st tu sudu sudu teh? x sama eh size...
ReplyDelete@N.O.L.I.D
ReplyDeletest=sudu teh
sk=sudu kecil
sukatan sama jer..
yg penting kena guna sukatan sudu metrik