Monday, March 17, 2014

Resepi Aiskrim Homemade Simple Dan Sedap

Assalamualaikum...
Bersiaran di hari Isnin...Monday Blues ahak...hari ni saya nk kongsikan satu resepi aiskrim yg sangat senang tapi hasilnya cukup sedap.Kos pun tak seberapa.Yang paling penting satu keluarga dapat menikmatinya.Bila buat sendiri, tahap kemanisan boleh di'adjust' mengikut citarasa...Alhamdulillah sedap sangat2.Ekceli dah banyak kali saya buat aiskrim menggunakan resepi ni, tp time tu baru berjinak2 dengan alam maya ni..Time baru berkenalan myR.Laporan pun tahun 2009 lagi heheeee...Kali buat lagi dan simpan resepi dalam blog pulak.Ok jom kite semak resepi.
Nikmatnya bila meluncur ke anak tekak kala cuaca panas membahang....Tambahan lak kemanisan menepati piawaian selera..nyum..nyum
Nah sekeping lagi...gambar snap cepat2..takut eskrim mencair...dah lah time snap ni cuaca panas yg amatt..
Kedua2 bekas eksrim pink..salah satunya saya masukkan coklat rice..

RESEPI AISKRIM HOMEMADE SIMPLE DAN SEDAP
Original : MyR
Sumber : LiNa Pg

Bahan-Bahan: 
  • 2 cawan susu perisa strawberry (apa2 perisa/vanila)
  • 2 cawan coffemate (LiNa Pg gn 1 1/2 cawan)
  • 1-2 sb gula (LiNa Pg letak susu pekat manis 2sb)
  • Sedikit coklat rice (LiNa Pg tambah-rcp asal xde)

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan ke dalam blender.Blend hingga berbuih (LiNa Pg guna mixer.Mix hingga gebu)
  2. Tuangkan ke dalam bekas (tupperware).Simpan dalam peti beku.
  3. Setelah agak beku, keluarkan semula & blend (atau mix) lagi skali. Then baru masukkan semula ke dalam peti beku.Biarkan beku semalaman.Pastu bolehlah dimakan.
Note:
Ulang step no.3 (2-3x) untuk mendapatkan tektur eskrim yg lebih gebu dan sedap.LiNa ulang sekali jer.Kurang kerajinan heheee..Alhamdulillah eskrim tetap gebu

15 comments:

Norhasniza Khalid said... Balas

sedapnya, harus cuba ni

LiNa_Pg said... Balas

@Norhasniza Khalid
Alhamdulillah...sedap

Sofia Ningkan said... Balas

simple je eskrim kak roha ni...nantila sofia cuba resepi ni ^^,

LiNa_Pg said... Balas

@Sofia Ningkan
Ni mesti salah rumah ni heheee..tuan umah

Bbwana adienia said... Balas

salam kak lina..

betul tu kak..aiskrim ni memang sedap..sya pun penah try resepi simple mcm ni..rasa pun sedap macam beli kedai kan..

Teacher Basariah said... Balas

yummyyyy..nak buatla pasni..tq!

mama sara nur said... Balas

Assalam lina
Tahniah, resepi msk magazine, terlewat wish he hee
Harusss dicuba ni, wajib jg sb bhn2nya ada
Tqqqq Lina, kat umah akak eskrim sgt2 laku he hee kalu beli x sampai seminggu tinggal bekas je la

syapex said... Balas

memu yg sesuai ketika cuaca pns ni...
BTW, tahniah kak lina sbb muncul dlm majalah era muslimah...

susilawati awaluddin said... Balas

Saya nak cube...

Umie Jazz said... Balas

Assalamualaikum lina..aduh simple mmg nak buat...tkasih share resepi....

rohalili hassan said... Balas

terguda dek aiscream lina memalam ni..ni kalau dapat kat anak2 ni kompom depa suker..kaler dier pon menarik..

salam perkenalan dari saya..suka sangat terjah mana2 blog masakan macam blog lina ni..boleh cedok resepi..hehe

done follow here #1447..keep in touch yer :)

Bazlia Amoza said... Balas

wah...simple yg simple..nak cuba jugak lah..thx for sharing :)

http://ailzab.blogspot.com

Fatimah Bt Tony said... Balas

simple nya.. tak perlu pakai ovallete ke? kawan sy ckp, mesti kena guna ovallete jugak..

Ila Fyra said... Balas

Sedapnya.
InsyaAllah.
Sis Lina, minta izin untuk saya share resepi sis ni di blog saya ye.

TQ
[URL="http://raikankasih.blogspot.com"/URL]

zaty izzati said... Balas

<z<
sedap nya ni...kena cuba resepi ni..hari tu Zaty pernah buat aiskrim homemade...letak ovellte..nanti nak try yg ni plak...nampak mcm senang je kan..tq 4 sharing..

zatytiey.blogspot.com

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...