Tuesday, July 8, 2014

Resepi Ikan Bakar Portugis

Assalamualaikum...
Apa khabar semua?Sudah ada idea untuk masak juadah berbuka petang ni??Saya sendiri pun selalu jem tak tau nk masak apa..kadang2 berjam2 melayari internet untuk mencari idea..ada yg mendatangkan hasil, ada yg langsung tak memberi apa2 idea.Kali ni hasil pencarian ilham terjumpa di rumah MamaHawa nun di Kota Singa...Ikan Bakar/Panggang Portugis.Rasanya sudah ramai rakan2 blogger yang mencuba resepi ni...Saya tercari2 juga siapakan tuan punya sebenar resepi ni.Rupanya resepi Chef Wan...Memang sedap ikan bakar ni..isi lembut dan juicy...secukup rasa...
Bahan2 pun agak simple apa lagi terus On projek ikan bakar ni.Seperti sedia maklum ikan bakar mestilah dimakan panas2 baru la ada kick kan..Jadi saya start membakar ikan kol 7pm sambil2 layan citer Kerna Terpaksa Kurelakan tu..Bakar guna pemanggang ajaib jer..guna api kecik.Ikan masak ngam2 dekat waktu buka.Disebabkan kekalutan saya terlupa untuk snap ikan yg dah siap dimakan adeh...
Seb baik jugak la smpt snap time perap sat sementara tunggu nak bakar tu.Ada gak gambar...
Memang sedap...tak rugi cuba..tambah ak aroma daun lengkuas tu lagilah membangkitkan selera

Ikan Bakar Portugis....Gambar ni sebelum dibakar huhuu..disebabkan ikan ni masak ngam2 tiap buka, saya tak sempat nak snap pic yg dah masak.Rasanya memang sangat sedap.tu yg post jugak sbb rjukan resepi masa akan datang.

RESEPI IKAN BAKAR PORTUGIS
Asal : Chef Wan
Sumber Cuci Mata : MamaHawa

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan siakap
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • 2 buah keras - kisar (LiNa Pg gantikan dengan serbuk badam)
  • 6 biji bawang merah - kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 1 batang serai - kisar
  • sedikit lengkuas - kisar
  • 3 daun limau purut - hiris
  • 3 sudu makan minyak bawang putih (cara2 kat bawah)
  • 1 sudu kecil penuh garam
  • 1 sudu besar penuh gula
  • foil (LiNa Pg alas dengan daun lengkuas)

CARA - CARA:
1) Minyak Bawang Putih:
  • 6 ulas bawang putih, tumbuk ngan kulit2nya 
  • Panaskan 1/2 cawan minyak, tumis bawang putih tadi hingga garing. Sejukkan.

2) Ikan dibersihkan, kemudian kelar2 sedikit
3) Campurkan semua bahan kisar bersama garam n gula.
4) Letak ikan atas foil, (alaskan dengan daun lengkuas/daun pisang) gaul ngan campuran bahan kisar tadi.
5) Tuang minyak bawang putih n tabur daun limau purut
6) Tutup foil n bakar hingga masak.

4 comments:

ecah khalili said... Balas

uiiitt..sedapnyeee.ecah pon dulu penah up resepi ni dulu..asben suka sangat kalau ecah masak ikan bakar portugis ni..terangkat abisss..lepas ni try pulak ikan bakar petai..lagi aummm..

Nani said... Balas

nak cuba jugak lah...

Ibu Lala said... Balas

Nak try nanti. Tq for the resipi kak.

Bbwana adienia said... Balas

pergh, telan liur wana tengok ikan bakar akak tu..huhu..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...