Thursday, August 25, 2016

Kek Coklat Moist Sedap Resepi Mudah

Assalamualaikum...
American Chocolate Cake nama diberi.Tak tahulah gerangan siapa yg bagi nama tu.yg penting bukan made in America hahaa..homemade by LiNa Pg haaaaa gitew.Resepi kek coklat ni sangat mudah tapi sedap.Bahan yang digunakan pun simple jer.LiNa Pg buat setengah adunan jer.So, bahan2 kat bawah tu dibahagi dua.Cukuplah untuk keluarga kecil kami ni.Kek ni pun budak sarah la yg dok tuntut hadoi..selagi xbuat selagi tu dok minta.Okey jom la kita semak resepi
 Kek Coklat Moist sedap, kek coklat mudah nak buat, kek coklat guna bahan simple
 Simple jer..tapi sedap

AMERICAN CHOCOLATE CAKE 
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Sumber Kak Fiza Lgk

Bahan A 
  • 2 Cawan Tepung Gandum 
  • ¾ cawan serbuk koko 
  • 2 sudu teh baking powder 
  • 1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan B
  • 2 cawan gula kastor 
  • 2 biji telur – Gred A 
  • 1 cawan susu segar 
  • 1 cawan minyak jagung 
  • 1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
  • 1 sudu teh Nescafe
  • 1 cawan air panas 

Cara membuatnya:
  1. Panaskan oven pada suhu 170’c (oven LiNa Pg 150'C) dan lengserkan Loyang dengan mentega dan lapik dengan kertas. 
  2. Ayak tepung dengan serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan seketika.
  3. Masukkan semua bahan B kedalam mangkuk pengadun dan putar seketika hingga semua bahan bercampur (LiNa Pg kacau guna hand whisk jer)
  4. Masukkan pula tepung yang diayak tadi sedikit demi sedikit kedalam bahan B dan kacau hingga sebati.
  5. Seterusnya masukkan bancuhan air nescafe dan kacau rata.
  6. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar dalam 45minit (LiNa Pg bakar selama 35min~buat half jer) atau sehingga kek masak.

 Resipi Topping/Ganache
 Bahan-bahan
  •  200gm coklat masakan (LiNa Pg guna dark chocolate  Beryl's coin)
  • 1 sudu besar susu pekat manis bancuh dengan air jadikan 100ml (LiNa Pg guna 100ml whipping cream)
  • 1 sudu teh mentega

Cara membuatnya:
  1. Gunakan kaedah double boiler, patah-patahkan coklat masakan dan masukkan kedalam periuk bersama bancuhan susu pekat.
  2. Masak sehingga coklat cair dan padamkan api dapur. 
  3. Kacau coklat dan masukkan mentega. 
  4. Biarkan coklat sejuk dan bolehlah hiaskan diatas kek.

 Kek Coklat Moist
Jom la minum petang

*********************
Selingan tempahan kek buah kemarin.Pos ke Kepong.Tempahan kastemer baru saya ni...
Tempahan raya haji masih ada beberapa slot utk kek buah.Meh roger cepat sebelum saya tutup rapat2.

No comments:

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...