Wednesday, August 10, 2016

Soto Ayam Berempah

Assalamualaikum...
Soto Ayam ni saya buat bersama dengan BEGEDIL DAGING tape termiss pulak n3 maybe sebab teruja nak post Laksa/pasta kuah laksa tu kot hehee.Soto ni banyak version juga..ada yang style bening macam sup jernih tu ada yang berempah mcam yg saya buat ni dan ada jugak yang menggunakan santan.Nnt lah bila ada kesempatan boleh cuba version lain pulak.Kali ni saya buat yang basic..all from scratch xde guna rempah soto.Rempah soto ada beli tp saja nk cuba kelainan..nx time buat guna rempah soto ready made baru boleh beza dari segi rasa.Camtulah kan kalau orang suka makan2 ni hahaha...Panjang lak bebel pagi ni..Jom kita semak resepi.
Gambar kucar kacir jer.Tapi gigih snap jugak huhu sebab nak tepek resepi.Licin seperiuk...sedap kuahnya slurpp..slurppp

RESEPI SOTO AYAM
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Asal Kak Lina Latif (FB) & Noor Dz (fb)

KUAH SOTO
Bahan A
1  ekor ayam (Dipotong kepada bahagian yang sederhana besar)
Air secukupnya sebagai kuah
1 kiub pati ayam
garam

Bahan B (di sangai/goreng tanpa minyak dan dimesin halus bersama bahan C)
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Bahan C (di mesin halus)
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup (LiNa Pg guna 1/2 sk serbuk kunyit)
2 biji buah keras 

Note:
5 sudu besar minyak masak (saya letak minyak untuk menggantikan air, jadi semasa menumis nanti saya kurangkan minyak kerana bahan kisaran ini sudah terkandung minyak. Kegunaan minyak semasa proses mengisar adalah untuk memudahkan dan menjadikan ia cepat hancur. Juga semasa menumis nanti rempah ini akan lebih cepat masak-LiNa Pg ikut gak guna myk msk)

Bahan D
2 btg serai dititik 
3 sudu besar serbuk rempah sup 'adabi'

Cara-Cara Memasak kuah
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
  2. Tumis semua bahan diatas kecuali bahan A
  3. Masak sehingga terbit minyak dan bau yang harum. Kacau selalu supaya tidak hangit.
  4. Masukkan bahan A (air, ayam, garam dan perasa). Rebus sehingga ayam masak.
  5. Keluarkan ayam utk disiat2 ( Isi ayam boleh di goreng seketika sebelum disiat)LiNa Pg x goreng pun

SAMBAL KICAP (dimesin halus)
  • 10 biji cili api
  • 2 ulas bwang putih
  • sedikit halia (LiNa Pg skip)
  • sedikit kuah soto
  • kicap secukupnya
  • 1 biji jus limau kasturi (LiNa Pg tambah rcp asal xde)

BAHAN LAIN/SAMPINGAN
  • Nasi himpit
  • Kacang tanah (digoreng)LiNa Pg skip husband & anak2 xsuka
  • Suun (digoreng)
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Bawang goreng

2 comments:

Blog FastCare said... Balas

Look good! Thanks for share
------------
I'm working in the thay man hinh xiaomi. It's amazing. And i realy like thay man hinh xiaomi mi4 so much

Ilman Nafia said... Balas

Sedapnya soto 😍

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...