Thursday, April 19, 2018

Kung Pao Chicken Chinese Style (Ayam Masak Kung Pao)

Assalamualaikum...
Alhamdulillah berkesempatan mencuba resepi masakan cina lagi hari ni iaitu Kung Poa Chicken Chinese Style.Yg ni live punya mmg masak untuk lunch hari ni.Sejak terjebak dengan grop Chinese Food ni macam2 bahan baru muncul kat rumah ni hahaa..antaranya kicap cair dan jugak cuka hitam.Walaupun agak creepy dengan tulisan pada botolnya tu..tapi jangan risau ada logo halal heheee..Okey kawan2 kalau ada berminat nak mencuba Ayam KungPoa ni silakan..resepi sangat mudah dan tak perlu berlama-lama mereput kat dapur.Rasanya mmg sedappp...Torrrbaek
Kung Pao Chicken Chinese Style
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Sumber Chef HassanHen
Bahan A (Ayam)

  • 2 keping dada ayam -potong kecil
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1/2 sudu teh kicap pekat (supaya kelihatan gelap sedikit)
  • 1 sudu besar minyak bawang putih
  • 1 sudu teh Tepung jagung 
  • Minyak untuk menggoren
  • 5 tangkai cili kering - potong anggaran 2inci 
  • 1 pokok daun bawang potong 2cm
  • 2 labu bawang besar saiz sedang (potong wedges)
  • 1 cm halia (hiris nipis)
  • 2 sudu besar minyak bawang putih

Cara-Cara

  1. Masukkan ayam yang telah dipotong kiub ke dalam mangkuk besar.
  2. Masukkan kicap cair dan kicap pekat dan tepung jagung.Gaul rata
  3. Akhir sekali masukkan minyak bawang putih gaul rata.Perap ayam selama 15-20min.Sementar perap ayam.Sediakan sos kung pao

Bahan B (Sos Kung Poa)

  • 2 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar cuka hitam
  • 1 ½ sudu sos tiram
  • ½ sudu teh kicap pekat (supaya warna gelap dan cantik)
  • 1 sudu besar sos cili 
  • 2 sudu teh gula
  • 1 ½ tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
  • 1/2 sudu teh chicken stok (LiNa Pg guna 1/4 kiub ayam) 

Cara Sediakan Sos
Satukan semua bahan di atas.Gaul rata, kemudian ketepikan sebentar.

Cara Penyediaan Ayam Kung Pao

  1. Panaskan minyak goreng sebentar bawang besar, cili kering dan halia.Goreng sekejap sahaja.Jangan terlalu garing.Proses 'tarik minyak' Angkat dan toskan
  2. Kemudian goreng ayam yang telah diperap tadi.Goreng hingga masak jangan terlalu garing.Angkat dan toskan.
  3. Panaskan kuali (yang lain)masukkan minyak bawang putih kemudian masukkan ayam yag tela digoreng tadi.
  4. Kemudian masukkan bawang besar,cili kering dan halia yang telah digoreng ('tarik minyak') tadi.Kacau sebentar.
  5. Masukkan sos Kung Pao dan kacau sebentar.Tabur daun bawang dan kacang gajus.Kacau rata
  6. Tutup api dan sedia dihidang panas2.Boleh jugak ditabur gajus semasa menghidang

Kicap cair dan cuka hitam yang chef gunakan..

1 comment:

Amie said... Balas

Tahniah Lina. Dapur tak pernah sepi dari pelbagai hidangan! Ada saja sajiannya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...