Wantan Goreng Mudah Dan Sedap (Tutorial Melipat Kulit Wantan)
Assalamualaikum...
Hujung mggu ni takde aktiviti luar sangat..cuma keluar riadah sekejap jer.So,banyak masa kat rumah bolehlah buat macam2 hidangan untuk keluarga.Ekceli wantan ni saya buat sementara mengalas perut menunggu ayam Golden Crispy Chicken dok bersauna.Lama nau nak tggu,kita makan wantan goreng ni.Nanti saya tunjukkan cara melipat kulit wanton bentuk sampan..mudah dan nampak cantik jugak.Kalau nak buat bentuk bunjut..cuma cantumkan bahagian atas dan letak siket air sebagai gam...dah siap.
Resepi Wanton Goreng ni hasil adaptasi dari Chef Hassanhen.Banyak betul resepi halal chinese food yang chef kongsikan.Nanti saya share satu persatu..so far hampir 4 resepi yang telah dicuba.Ikut turn kita publosh slow2 kayuh dalam blog TMK ni.Oh ya..tutorial melipat kulit wantan ni..saya update jugak kat youtube.Boleh tengok kat channel youtube LiNa Pg okey..Jangan lupa subscribe okey
3 keping dada ayam (cincang halus)
100g isi udang - dadu (lina pg gantikan sosej ayam cincang halus)
1 tsp minyak bijan (LiNa Pg gantikan dgn myk bwg putih)
1 sudu makan kicap cair (LiNa Pg gn knife classic light soy sauce)
1/2 tsp lada sulah
1/2 kiub ayam
1 sudu besar sos tiram
1 tsp tepung jagung
Sedikit daun bawang (hiris nipis)
Minyak utk menggoreng
Cara2
- Gaul sebati semua bahan inti (kecuali minyak masak) dan perap dlm peti sejuk selama 1/2jam
- Letakkan 1 sudu kecil inti dlm kulit wantan dan bungkuskan. Basahkan bahagian tepi kulit wantan supaya dia melekat.
- Goreng hingga kuning keemasan dan blh dihidang dgn sos cili.
4 comments
Thank you for giving us this excellent recipe. Thanks again
ReplyDeleteVery spicy food tutorial . I'm also fan this recipe . I admire your shared concept . Clipping Path | Remove White Background | Product Photo Editing
ReplyDeletesalam, minta halal resepi, cantik sangat bentuknya macam duit cina. sempurna.
ReplyDeleteNice tutorial. So help me.
ReplyDeleteclipping path service