Assalamualaikum..
Masakan cina sangat sinonim dengan minyak bawang putih atau Garlic oil.Istilah Minyak Wangi digunapakai merujuk kepada Minyak Bawang Putih atau Garlic Oil.Kenapa minyak wangi?sebabnya minyak bawang putih ni essence of Chinese cooking.Ianya menambahkan lagi keenakan setiap masakan cina..enhance of the aromatic haaa..gitew kekdahnya.Sebab tulah sifu masakan cina saya chef hassanhen menggunakan istilah minyak wangi.Ok paham semua?cam cikgu plak kan kikiii..ayat mukadimah kan main skema gitu...Okey itulah serba sedikit info mengenai minyak bawang putih.Hari ni terajin siket siap buat video padahal senang jer cara nak buat minyak bawang putih.Saya buat lebih siket senang simpan jer dalam bekas, nak guna ceduk jer sekadar perlu.Okey coming up next ialah recipe Koay Teaw Th'ng Chinese Style Penang Mari....Untuk hari ni u olls buat minyak bawang putih ni dulu..
- 1 labu bawang putih
- 1/2 cawan minyak masak
- Bawang putih dikupas kulit,cuci bersih dan cincang halus.
- Panaskan kuali,masukkan minyak dan goreng bawang putih hingga kuning keemasan.
- Tutup api tapi teruskan mengacau (untuk mengelakkan bawang menjadi hangus)
- Pindahkan ke dalam mangkuk lain.Biarkan minyak bawang putih betul2 sejuk.
- Minyak bawang putih sedia digunakan.Jika tidak mahu digunakan lagi, bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.
2 comments
ya.... Kueteau TH'NG
ReplyDeleteakak dah cuba !
Sedap yang amat
Tunggu versi video, almaklum mood edit datang nak sikit-sikit
@FHA Selemak Santan
ReplyDeletesaya pun dh cuba... sedap ya amat.
samalah nk edit tu bercinta la siket