Thursday, April 26, 2018

Sambal Ikan Bilis Madu Dan Kentang (Jom Belajar Masakan Mudah Di Youtube)

Assalamualaikum...
Menu ulang siar hehe...resepi sambal ikan bilis dan kentang ni cukup popular sekitar 2009.Masa tu baru berjinak2 dengan IT ni..resepinya mendapat sambutan dikalangan ahli grop myR.Seronok sungguh bila teringat zaman keakraban di kalangan blogger otai.Skrg ni ramai yang menyepi dari dunia maya.Semoga semuanya berada dalam lindungan Allah s.w.t rindunya pada kalian.
Okeylah cam xde idea nak tulis panjang2..jom la kita semak resepi.Ops saya terajin siket sebab ada jugak upload kat youtube nanti boleh tgk kat youtube channel jugak
walaupun ringkas jer tapi boleh makan bertambah ni.
RESEPI SAMBAL IKAN BILIS DAN KENTANG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Bahan-Bahan
3 biji kentang
1 cawan ikan bilis belah
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 sudu makan cili giling (boleh dikurang/tambah)
1 sudu makan sos tiram (atau secukupnya)
1 sudu kecil madu (boleh ganti dengan gula)
Minyak

Cara-Cara
  1. Kentang dikupas kulit, potong bentuk wedges, goreng hingga masak dan ketepikan
  2. Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan
  3. Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.Masukkan cili giling,tumis sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula sos tiram dan madu.
  4. Kemudian masukkan kentang gaul rata.Tutup api.Biarkan sejuk seketika.
  5. Kemudian masukkan ikan bilis dan gaul rata.Siap untuk dihidang.Selamat Mencuba

2 comments:

Warisan Petani said... Balas

memang sedap ni.

Fadzillah said... Balas

Tengok je pun dah sedap...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...