Wednesday, August 15, 2018

Cara Mudah Buat Koay Teow Homemade

Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsikan cara mudah untuk membuat koayteow homemade.Hasilnya sangat lumayan.Dapat ~1.5kg tau.Saya pun first time buat tak sangka banyak sangat hasilnya.Next time kena buat 1/2 adunan atau 1/3 sahaja.
Koay teow ni saya buat Pensonic Noodle maker jer tau...3min dah pun jadi.Tapi memandai lak guna head dumpling tu..kena potong2 pulak la lepas tu.Kalau u olls nak buat boleh guna head large fettucinne (betul ke idok spelling ni) alaaa..yang bentuk cam koay teow tu la..lebar siket..
Sekarang ni seronok sangat dok mencuba macam noodle yang terlintas di fikiran..sajalah tengah kemaruk mainan baru la katakan heheee...
Kalau u olls nak beli noodle maker ni.Boleh beli sekarang sementara ada harga promosi lagi RM399 sahaja tau...Harga pasaran RM599.Banyak beza tu.Baik beli cepat2 sebelum harga promo tamat..Jangan kata kakak tak payung.Satu lagi nak habaq bagi..noodle maker ni tersangat laku tau..Korang boleh beli kat link bawah ni.Bukan beli dari LiNa Pg tau...saya pengguna jer
Masuk Code (untuk redeem freegift)
Lina5PNM
 Cantik kan putih suci jer koay teow ni...Rasanya pun sedap
Koay teow ni nipis jer..so rebus kejap jer tau...step dia sama macam mi/laksa cuma beza tepung.Nanti saya tulis resepi kat bawah.
RESEPI KOAY TEOW HOMEMADE
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Sumber Asal Mamasya 
(Kalau nak buat manual boleh refer ke blog Mamasya, LiNa Pg olah sedikit mengikut kesesuaian capacity Noodle Maker
Bahan-Bahan (sukatan cawan METRIK bukan cup/cwn Noodle Maker)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung beras
1 putih telur+sedikit minyak+air+sedikit garam = 160ml

Cara-Cara
  1. Masukkan tepung ke dalam Noodle Maker
  2. Tutup cover. Pilih Quick Noodle+confirm
  3. Masukkan air dan tunggu hingga koay teow keluar.
  4. Rebus koay teow beberapa min (kejap jer agak2 jer la ek)Pastikan air mendidih terlebih dahulu (letak sedikit garam dan minyak (macam rebus spageti)
  5. Selepas masak, masukkan koay teow ke dalam air sejuk (utk berhentikan cooking proses) alirkan di bawah air paip hingga koay teow betul2 sejuk.
  6. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak.
  7. Koay teow sedia digunakan utk digoreng atau diolah menjadi makanan kegemaran.Selamat Mencuba.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...