Monday, August 13, 2018

Ikan Masak Cuka

Assalamualaikum...
Salam pagi Isnin....hari ni nampak cuaca mendung jer..nyaman jer.Tapi ni masih awal lagi..kot2 tengahari siket mentari memancarkan cahayanya..cewah bahasa ngalahkan orang sastera hahaa..Okeylah hari ni kita pits stop sat resepi guna Noodle maker..hari ni saya share resepi lauk pulak.Resepi Ikan Masak Cuka dan buat banyak kali tapi still tepek jugak resepi sebab ada buat video kat youtube sinun.Dah post minggu lepas lagi kat youtube cuma kat blog tunggu Q yang agak panjang.So, korang (ish..cakap Key El la) yang masih belum subscribe Youtube LiNa Pg subscribe cecepat tau.Tak subscribe tak mo kawann ngn ampa hahaaa...
Ikan Cuka kali ni saya guna Ikan Bawal Emas, tapi kalau u olls nak guna ikan tenggiri, Ikan Nyok2 (ambil part isi tu la ya) bawal hitam atau apa2 ikan pun boleh.Kembung pun boleh.Ikan Masak Cuka ni resepinya sangat ringkas tapi percayalaj sekali korang cuba mesti jatuh cinta tau...Rasanya yang masam2 manis tu membangkit selera.Tambahan kalau letak timun dan karot yang rangup krup krap tuh...aduh ratah pun sodap.Kalau nak buat acar masak kekdahnya lebih kurang macam ni lah jugak.Ikan Masak Cuka kali saya tak letak timun sebabnya 'timun balik rumah' lepas ikan dah selesai posing2 dalam periuk.Sabor ajerlah....Besaaaa dia pi berjalan melilau lupa jalan pulang.
Nampak kakak shortcut jer.Masak dalam kuali Shogun, terus posing dalam kuali tu jer...Sempoi jer hahaa...Best arr guna piyuk shogun granite ni.Ni dok ulang2 promote kot la go shop nak hire jadi duta ke hapa ke kan??masyuk jugak tu hahaa...sabor jerlah korang.LiNa Pg bebel hari ni.
IKAN MASAK CUKA
by Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/

Bahan-Bahan
3-5 ketul isi ikan (apa2 ikan LiNa Pg guna Ikan Bawal Emas)
3 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
1 cm halia (mayang halus
3-5 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih
sedikit biji sawi (LiNa Pg letak hujung sudu jer)
1/4 cawan cuka (atau secukup masam)
1 cawan air
1/2 batang karot (potong bentuk batang mancis)
Timun 
Garam dan gula/perasa
Kunyit

Cara-Cara
  1. Ikan diperasakan dengan garam dan kunyit.Kemudian goreng hingga masak.Jangan terlalu garing.Angkat dan ketepikan
  2. Keluarkan minyak gorengan, tinggal sedikit untuk menumis.
  3. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dihiris hingga naik bau.Kemudian tumis pula halia yang dimayang.
  4. Masukkan bawang merah dan bawang putih (yang sebiji-sebiji), masukkan biji sawi, tumis hingga garing.
  5. Masukkan cuka dan tambah air (untuk kuahnya)
  6. Masukkan gula dan garam dan sedikit kunyit (jika suka)
  7. Masukkan karot dan timun.Kemudian masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
  8. Sesuaikan rasa.Ikan Masak Cuka kena ada rasa masam2 dan sedikit manis (rasa macam acar).Tutup api..sedia dihidang.
Note boleh tengok youtube version kat sini

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...