Monday, April 1, 2019

Bubur Jagung Bersagu Resepi Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum...
Bersiaran di bulan April.Rasa macam baru sekejap sahaja masuk tahun baru 2019 tapi dah masuk bulan April dah.Cepat sungguh masa berlalu.
Okeylah tambah membuang masa, hari ini saya nak share idea minum petang yang ringkas iaitu Bubur Jagung.Agak lama juga lah tak buat bubur ni.Sebenarnya plan asal beli jagung 2 tongkol nak buat cucur tapi tak tahulah tetiba ubah fikiran sebab rasa malas nak menggoreng.Adoi macam2 sungguh la.Pekna bubur jagung time cuaca panas ni memang nikmat...Kalau simpan dalam peti sejuk makan yang versi sejuk punnnnnn sedap.Terpulanglah selera masing-masing.
Untuk Resepi Bubur Jagung kali ini saya sediakan video tutorial.Rajin kannnnn bubur simple macam ni pun buat video hahaa..
Okey jom lah kita semak resepi.Kalau suka guna gula melaka pun boleh jugak nanti kuah tu warna gelap siket la.Saya guna gula putih jer...So warna dia putih suci gitew hehehe..
Bubur Jagung serba ringkas tapi cukup menyelerakan.Memang sesuai dibuat minum petang.Tak kira cuaca panas berdenting atau pun musim hujan.
BUBUR JAGUNG BERSAGU
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 2 tongkol jagung (sagat ambil isinya)
  • 6-7 sudu besar gula (kemanisan ikut selera)
  • 2 helai daun pandan (simpul)
  • 250ml santan
  • 1/2 cawan sagu (rendam sekejap dan toskan)
  • Sedikit garam
  • Air secukupnya
Cara-Cara
  1. Masak jagung bersama air hingga empuk.
  2. Masukkan gula, daun pandan, garam, santan dan sagu.Masak hingga kuah mendidih dan sagu bertukar menjadi jernih.
  3. Dah siap.Tutup api.Mudah kan?Bubur Jagung sedia dihidang.
  4. Video tutorial 


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...