Assalamualaikum...
Cam lamaaaa sangat tak buat cis kek..Beberapa hari lepas tengok EG post gambo kek kat fb, terus jatuh chenta..abes segala perancangan/plan nak buat macam2 kena tolak tepi sbb nk ON jugak projek membaking ciskek ni.Bila semak resepi semuanya ada..cuma shortage sket cream cis..ada dalam 350g jer.Takpe on gak...sket jer tu maybe tak menjejaskan tektur kek..Bila siap Alhamdulillah menjadi ngan jayanya.Dan kami sangat sukakan tektur kek ni..Perut yg masih kenyang ngan dinner pun masih terasa keenakan ciskek ni...so yummy.
Okey la tanpa membuang masa, jom kite sema resepi.InsyaaAllah tak menyesal korang mencubanya.Sila terjah ke blog EG sbb dia ada sertakan tips dan macam2 ilmu pasal peel/perangai cis kek..Sy CnP resepi sahaja.
- 500g cream cheese
- 50g gula kaster
- 1 sk esen vanila (saya tambah)LiNa Pg tambah gak
- 230g whip topping cream
- 5 biji kuning telur
- 120g tepung gandum
- 1 biji parutan kulit lemon (saya skipkan)LiNa Pg skip gak
- 5 biji putih telur
- 120g gula kaster
- 1 sk jus lemon (saya skip)
- 50g coklat
- 1sb susu segar
- Panaskan oven pada suhu 150C. Sediakan loyang bulat bersaiz 9 inci, griskan & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Pukul bahan A hingga lembut & berkrim.
- Masukkan B, pukul sebati. Masukkan bahan C, D & E, pukul lagi hingga sebati.
- Pukul putih telur dari bahan F hingga berbuih. Masukkan bahan2 F yang lain & pukul hingga kembang.
- Satukan adunan F dengan adunan cheese (langkah 3) tadi. Gaul hingga rata.
- Cairkan coklat pada bahan G, masukkan susu segar & gaul rata. Ambil adunan tadi (langkah 5) sebanyak 200g & satukan dengan adunan coklat. Gaul rata.
- Tuang 1/3 adunan cheese kedalam loyang. Kemudian, tuang pula 1/2 adunan coklat atas adunan cheese tadi. Tuang pula baki adunan cheese atasnya. Akhir sekali, tuang adunan coklat & lorekkan guna chopstick/pencungkil gigi untuk membuat bentuk marble.
- Bakar kek guna kaedah waterbath selama 90 minit atau hingga kek masak pada suhu 150C.(LiNa Pg bakar selama 50min)
12 comments
Assalam tuan umah, pasti sedap kek yg bercheese mcm ni, terliur tgk. Mkn sejuk2 nyaman rasa sedap je
ReplyDeleteSeronok tengok cheese kek kak lina ni..puas ati kan sebab buat sendiri :D
ReplyDeleteErrrmmm..saya memang antu cheese kek..nak cubalah nnti!!!
ReplyDelete@EmbunRosaliza
ReplyDeletewslm kak rosa, mmg sedap sangat cis kek ni...sejuk2 nyaman masuk tekak hihi
@Sofia Ningkan
ReplyDeleteALhamdulillah puas hati ngan hasilnya
@Yusliza Yusoff
ReplyDeleteHaaa..kalau antu ciskek harusss coba ni mestu terpikat hihi
terguda cekk tgk cheese cake kak lina...
ReplyDeletesmooth ja, x da merekah..
klau sy buat, sana sini merekahnya...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAssalam Lina,
ReplyDeleteWaduh dah malam baru dapat jalan2.. Siang hari..tak kering kuku..Asik didapur aje...cantik kek Lina tu..teringin pulak nak merasa malam2 ni..huhu
rumah kita klu ciskek laku la...npak pun gebuss...
ReplyDeletengancamnyeee...tetiba rasa mengidam lak...dushhh kena cuba buat ni :)
ReplyDeletegebus2 nmpk ciskek tu.
ReplyDelete