Assalamualaikum
Bihun Goreng Sedap hanya menggunkan bahan2 yg ringkas.Jangan dipandang sebelah mata, bg setengah orang goreng bihun adalah sesuatu yang rumit.Bukan apa kadang2 bahan digunakan dah gempak giler tp bihun yg dihasilkan lembik atau benyai terus hilang selera nk makan kan?Bagi saya pula, kadang2 bosan jugak dengan resepi yg selalu saya gunakan.Mulalah saya gugel mencari resepi yang lain pulak.Teringin jugak tukar selera.Pencarian resepi bihun ni terhenti di blog Cik Matahariku.Rupanya untuk menghasilkan bihun goreng yang sedap ada jugak petuanya.Nak tau petuanya sila semak kat bawah ni.Menurut tuan punya resepi, mee hon ni sudah cukup sedap walaupun tidak dimasukkan sebarang lauk ayam, sotong,udang dsbgnya...Untuk kali ni saya masukkan jugak sedikit udang dan isi ayam.Jom kita semak petua bihun sedap gempak giler ni hehee.Kali ni saya rajin siket buat step by step..senang nnt kalau nk remote control anak2 goreng bihun.Kali ni pun en.asben yg tolong goreng.Dia tajin siket bab meggoreng bihun sebab saya x larat nk gaul bihun tu berat wooo...lenguh tangan hihi
By Malina LiNa Pg ( http://linapg.blogspot.my/)
Bahan-Bahan
- Satu bungkus bihun 400g (LiNa Pg guna Jasmin)
- 1 labu bawang sederhana besar (hiris)
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- Sedikit ikan bilis (rendam hgga lembut-tumbuk)
- Sedikit udang kering (rendam hgga lembut-tumbuk)
- 1/2 senduk cili kering kisar (LiNa Pg gn 2sb cili giling)
- 1 ketul dada ayam (dadu kecil)
- Sedikit udang
- Air anggaran 1 cawan
- 3 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap manis
- Garam, gula dan perasa jika suka.
- Minyak masak (~ 1 senduk)
Bahan-Bahan Hiasan
- 1 mangkuk kecil taugeh yang sudah dibasuh bersih (LiNa Pg skip)
- 1 mangkuk kecil sawi yang sudah dipotong
- bawang goreng atau daun sup (LiNa Pg skip)
Cara Masak Bihun Goreng Sedap
- Pastikan bihun sudah direndam terlebih dahulu sebelum memasaknya.Toskan air rendaman jika bihun sudah lembut.
- Panaskan minyak dan masukkan hirisan bawang besar sehingga naik bau dan kelihatan layu.Kalau ikut petua gorengan bawang besar inilah yang akan menjadikan sambal bihun goreng kita jadi lebih sedap.
- Masukkan semua bahan yang ditumbuk tadi dan kacau rata sehingga naik bau dan sedikit garing.
- Masukkan pula cili kering yang sudah dikisar tadi dan kacau sekali lagi supaya sama rata dengan bawang besar dan bahan yang ditumbuk tadi.Tumis sebentar hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, kicap, gula, garam dan perasakan.
- Masukkan sedikit air.
- Biarkan sambal pecah minyak dulu, LiNa Pg masukkan ayam dan udang terlebih dahulu, biarkan 2-3min sebab ayam dan udang cepat masak.
- kemudian baru masukkan bihun yang sudah direndam tadi.LiNa Pg masukkan terus sayur sawi)
- Jika bihun masih keras,Masukkan lagi sedikit air supaya bihun cepat lembut.Tutup dengan penutup kukus sehingga air kering dan balik-balikkan bihun tersebut.
- Kecilkan api ketika ingin melembutkan bihun tadi.
- Akhir sekali bila bihun sudah lembut, masukkan sawi dan taugeh (LiNa Pg masukkan sawi dalam step 8)
- Kacau sekali lagi supaya semua sayur tadi rata.
- Tabur bawang goreng atau daun sup untuk hiasan (LiNa Pg gn hirisan cili merah jer)
8 comments
boleh tahan byk gak bahan tu, PG.. Lagi senang keja kan, tak payah masak lauk sbb dah ada udang ayam semua tu
ReplyDelete@Sue Bee
ReplyDeleteUdang ngn ayam tu xletak pun xpe SB..saja boh tu sebab dah ada kat umah
bihun sll tndam brpe lame ye untk lmbt? sye sll trjdi bihun trllu lembek...😭
ReplyDeletebihun sll tndam brpe lame ye untk lmbt? sye sll trjdi bihun trllu lembek...😭
ReplyDeleteKalau bihun nagamas, rendam dalam 15-20 minit dah ok. Rendam dgn air sejuk aje...
ReplyDeleteAzhan: Sedap nampak. Tq atas resepinya.
ReplyDeleteperghh ade udang.. sure terangkat ni ;)
ReplyDelete.
Resepi Premium Untuk Orang Asia
resepi sedap betul ini, semakin jaya lah aku untuk bisa ngeblog sainsologi. Kat ini demi kebaikan sahaja beasiswa
ReplyDelete