Assalamualaikum...
Ikan goreng ajer?biar betul arini n3 ikan goreng hihi..Nape ikan tu 2 ekoq jer sbb mama dan abah punya.Anak3 makan lauk lain.Sebenarnya agak lama saya x buat ikan goreng berempah ni rasanya paling last tahun 2009 jaman tu ikan berempah ni tengah meletup.Tetiba teringat kat mek Hana tuan tanah rcp ni Walaupun hanya ikan goreng tapi sedap tau serdak2nya rangup dan ikan tu kenalah goreng garing2 siket2..mmg sedap baq ang.Kalau ada yg dalam pantang pun buat ikan goreng berempah ni.Tapi cari ikan yang xgatal/xbisa la.Cam biasalah kalau resepi yg kuar dari dapur LiNa Pg ni yg mudah2 ajerlah hehee..Jom semak resepi.
Gambar ni saya snap cepat2 sbb nk makan time panas2 sbb tu xde aksesori bagai..ikan goreng ajer tergolek dalam pinggan.Tergoda x?pi buat cepat nuuuu...sempat lagi buat lunch arini hehee..
IKAN GORENG BEREMPAH
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
- 4 ekor ikan kembung/mabong (apa2 ikan yang sesuai dgoreng)
- 5cm kunyit hidup
- 6 ulas bawang putih
- 1cm halia sebatang serai - *optional
- 1 tangkai daun kari (LiNa Pg tambah)
- garam
- Minyak
Cara-cara
- Siang ikan cuci bersih. kelar bahagian badan tak putus.
- Tumbuk kunyit hidup,bawang putih,halia,serai dan juga garam hingga agak2 lumat (LiNa Pg tumbuk kasar2 jer)
- Gaulkan ngan ikan tadi. perap lebih kurang sejam atau lebih.
- Panaskan minyak, Goreng ikan hingga garing tapi jangan sampai hangus.(Kena pandai kawal api sebab bahan tumbuk senang hangus)
- Kemudian angkat dan toskan.Lebihan rempah2 td jgn buang. toskan dan taburkan ke atas ikan. Sedap makan ngan nasi putih panas.
4 comments
Assalamualaikum fren..
ReplyDeleteduk msak ke tu, kita suka ikn greng garing2 gini deh..xdok lauk lain tkpo doh, ado budu jah..
cuah kicap pastu kenyek cili padi.. fuhh.. 2pinggan nasi blh habis ni
ReplyDeleteAssalam Lina,
ReplyDeletememang tengok aje dah tau kesedapan ikan goreng berempah ni..
makan dgn nasi panas curah kicap dah ok dah..
kalau anak2 boleh makan lauk gini..senang aje kerja mak...
ini tidak lauk ayammmm aje ler..
assalam , boleh masuk dalam list resepi Norzi ni :)tambah daun kari! tqvm
ReplyDelete