Kuih Tepung Pelita Mudah Dan Sedap Tak Perlu Kukus

By LiNa_Pg - Friday, May 25, 2018

Assalamualaikum...
Antara menu wajib kuih muih berbuka puasa ialah Kuih Tepung Pelita.Sejak pandai buat kuih Tepung Pelita sendiri ni, memang jarang sangat beli kat PaRam hehee..Kalau dulu ingatkan susah, rupanya senang sangat.Kalau tak ada daun pisang boleh guna cup2 kecil tu.Saya masih setia guna resepi yang sama.Kali ni saya rajin siket sediakan youtube untuk u olls..

Sedap makan sejuk2..aroma pandan menusuk hidung.yummy
KUIH TEPUNG PELITA
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Sumber Yani dan Tun Telani
Bahan Lapisan Hijau
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air (*)
4 helai daun pandan kisar dgn sedikit air (*)
1 sudu kecil air kapur (kali ni skip)
LiNa Pg tambah Sedikit pewarna hijau epal
sedikit garam

Bahan Lapisan Putih
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
2 sb tepung ubi 
1 cawan santan pekat
3 cawan air
sedikit garam

Bahan C
Gula utk ditabur ditengah lapisan 
Bekas kecil/daun pisang dibentuk sampan

Cara Cara Bahagian Hijau
Satukan semua bahan B, kacau atas api yang kecil hingga kelihatan meletup2 dan nampak berkilat.
Kemudian tuang ke dalam acuan yang disukai/sampan daun pisang
Taburkan gula atas lapisan hijau (jika suka lebih manis)
Biarkan seketika

Cara Cara Bahagian Putih
Satukan semua bahan A, lakukan proses yang sama seperti Bahagian Bawah tadi.
Kacau hingga masak berkilat dan ada letupan kecil.Refer pada gambar
Kemudian tuang ke atas bahagian hijau tadi.

Sejukkan ke dalam peti ais,Enak dimakansejuk2 dari peti ais...Yummy...Selamat Mencuba

Note:
LiNa Pg menggunakan tepung beras asli (Blended Rice Flour) jika menggunakan Tepung Beras Campuran (Tepung Beras Campuran Tepung Jagung)kurangkan sedikit air dan kacau lama, kerana tepung beras campuran kurang kental kerana saya skip air kapur.

  • Share:

You Might Also Like

1 comments

  1. Assalamualaikum, sy nk bertanya sukatan 1 cawan berapa gram cik lina? Sbb sy tkde cawan jenis tu.lg 1 tepung beras asli jenama apa? Terima kasih

    ReplyDelete