Petua Koay Teow Goreng Sedap Dan Tidak Benyai Atau Hancur
Assalamualaikum...
Beberapa hari lepas saya ada memasak Koay Teow Goreng ni dan post ke IG.Ada rakan2 yang bertanya macam mana saya goreng kue teaw sebab nampak sedap (di mata mereka la)Alamakkk saya pulak masak campak2 jer dan masa tu memang tak berniat utk tulis resepi pun.Bila ramai yang bertanya saya cuba recall balik bahan2 yang saya masukkan dalam Koay teaw ni.Kat rumah saya ni sangat jarang membeli koay teaw sebab biasanya masakan macam ni saya masak hari minggu jer.Jadi saya lebih prefer Bihun Goreng atau mi (yg ni kadang2 jer)Kalau bihun tu sentiasa ada stok kat rumah.
Okey berbalik kepada koay teaw ni.Sedikit petua ialah Koay Teaw itu sendri mestilah direndam dalam air panas didih untuk beberapa ketika.Sehingga nampak koay teaw berpisah/lerai antara satu sama lain dan minyak lebihan terapung di permukaan.Bila dah jadi macam tu..terus cuci dan bilas dengan air paip.Proses rendam pun tak boleh lama sangat..nanti jadi lembek.So, kena pandai agak la.Okey untuk resep nanti saya tulis kat bawah
3 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
Sedikit udang kering (rendam hgga lembut-tumbuk)
2 sudu besar cili kering kisar
1 ketul dada ayam (dadu kecil)
Boleh tambah udang/daging/apa2 jer
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap manis
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap cair (boleh skip jika tiada)
1 cawan air
Garam, gula dan perasa jika suka.
Minyak masak (~ 1 senduk)
Bahan-Bahan Hiasan
1 mangkuk kecil taugeh yang sudah dibasuh bersih
1 mangkuk kobis/sawi
Sedikit daun bawang
Hirisan cili merah
Cara Masak koay Teow Goreng Sedap
- Pastikan koay teow sudah dicuci terlebih dahulu sebelum memasaknya (refer pada caption bahgaian atas gambar).Panaskan minyak dan Masukkan semua bahan yang ditumbuk tadi dan kacau rata sehingga naik bau dan sedikit garing.
- Masukkan cili giling dan tumis hingga pecah minyak
- Satukan sos tiram, kicap, sos cili, gula,dan garam ke dalam mangkuk dan masukkan air.Kacau rata.Kemudian masukkan ke dalam tumisan.Biarkan tumisan mendidih.Jika menggunakan sayur sawi, bolehlah dimasukkan batang sawi dan ayam ke dalam tumisan tadi.
- Apabila air tumisan tinggal separuh dari kuantiti asal (agak2 sesuai dengan kuantiti koay teaw) Bolehlah masukkan koay teow,kobis dan taugeh
- Kacau rata dan masak hingga sayuran sedikit layu.Jangan lama2 sangat nanti koay teow lembek pulak.Taburkan hirisan cili merah dan daun bawang.Tutup api Koay Teaw sedia dihidang.
5 comments
kadang2 beli yang dah siap aje.
ReplyDeleteMesti sedap ni. Kalo kat rumah kueh teow la yg paling selalu msk nk di bandingkan dgn mee dan behon
ReplyDeletesedapnya kuew tiaw ni. thanks share tips
ReplyDeletehai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
ReplyDeletesincerely , farahain zfa
Sedap tu, Lina. OK, PH nak cuba petua Lina. Koay teow ni memang very oily.
ReplyDelete