Lontong Kuah Lodeh Simple Dan Sedap | Resepi Sambal Kerang
Assalamualaikum...
Lama betul tak bersiaran, apa khabar semua pengunjung TMK?Rindu betul dengan dapur maya nan satu ini, banyak resepi-resepi yang tertangguh dan masih belum diupdate kat sini.Hari ini saya nak kongsikan resepi 'lontong' kuah lodeh.Sebut sahaja lontong pasti akan mengundang kontroversi.Ramai la yang mempertikai lontong begitu begini.Ya betul secara tradisionalnya memang lontong dibalut dengan daun pisang berbentuk silinder, rasanya semua orang pun tahu.Untuk tajuk di blog TMK 'lontong' kuah lodeh ialah keywords sahaja sebab tak ada carian nasi impit 'plastik' kuah lodeh 😂.Biasanya pelayar laman sosial akan membuat carian LONTONG.
Resepi kuah lodeh ini saya buat masa bulan Syawal lagi, masa ni mood open house dan makan-makan raya masih membara.Tapi itulah dah nak Maulidur Rasul baru buat posting huhu..
- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, kemudian masukkan serai, lengkuas dan sedikit air (anggaran 1 cawan).Reneh guna api kecil hingga air dalam periuk hampir kering.Tujuan supaya bawang dan cili betul-betul masak dan kuah lodeh menjadi lebih sedap.
- Kemudian baru masukkan air (untuk kuah), masukkan sayuran yang keras seperti karot/baby corn (kalau suka).Biarkan kuah mendidih.Keluarkan lengkuas (supaya rasa lengkuas tak terlalu kuat dalam kuah).
- Masukkan kobis, fucuk, kacang panjang (boleh masukkan apa sahaja sayuran kegemaran masing-masing), udang, santan pekat, garam , kiub ikan bilis dan suhun.Biarkan kuah mendidih.Siap
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar 1 hingga garing.Ke mudian masukkan bahan 2 dan tumis hingga pecah minyak.
- Setelah tumisan pecah minyak, masukkan gula merah, asam keping, kerang, kacau/gaul sekejap.
- Kemudian masukkan sedikit garam, perasa dan tutup periuk sekejap hingga kerang masak.
- Setelah sambal kerang masak, keluarkan asam keping dan sambal kerang siap dihidang bersama lontong kuah lodeh.
2 comments
Saya pun ada gambar-gambar lontong kuah lodeh, lama dulu saya masak tak tak lagi djadikan entri.
ReplyDeleteAgaknya sebab susah nak dapat daun pisang, jadilah nasi himpit. Nak lebih senang ada pula ketupat segera. Semua bahannya sama, cuma pembungkusnya berbeza.
Betul tu kak amie, dalamnya tetap beras yang dimasak dan dimampatkan.Dah ada benda senang,kita guna jalan pintas je la.Daun pisang sekarang ni memang mahal harganya sebab dijual kuantiti 'seguni' gitu 😂.Kita nak guna 2-3 lai je.
Delete