Koay Teow Goreng Kerang | Tips Koay Teow Cantik Tidak Patah/Putus
Assalamualaikum...
Hai semua, ingatkan semangat berkobar-kobar update blog berterusan, rupanya 2-3 hari sahaja yang rajin , lepas tu mood menulis ke laut dalam 😂 .Okey hari ni macam ada kerajinan sedikit untuk menulis walaupun resepi dah berkurun share di Youtube tetapi tetap la update dalam blog juga walaupun dah lama.
Hurmmm kalau selalunya kita goreng atau masak koay teow akan jadi patah-patahkan?boleh putus selera kalau tengok rupa paras koay teow yang siap digoreng.Okey sedikit tip untuk dapatkan hasil gorengan koay teow yang cantik ialah, saya gaulkan koay teow dengan kicap terlebih dahulu.Biar warnanya sekata barulah kita masukkan ke dalam bahan tumisan.Kalau selalunya kita campakkan koay teow yang putih suci ke dalam kuali semasa menggoreng dan kita masukkan kicap lepas tu gaul punya gaul, lama-lama putus/patah koay teow tu dah tak cantik.Boleh refer di youtube malina lina pg,untuk lebih senang faham.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar/tumbuk hingga garing.Kemudian masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan gula merah, tumis sekejap.Kemudian masukkan isi ayam, tumis sekejap hingga ayam hampir masak (nampak putih-putih), kemudian masukkan kerang dan fish cake, gaul sebati.
- Seterusnya masukkan sos ikan,sos tiram,sos cili dan serbuk pati ayam.Gaul sebati, kemudian masukkan koay teow.Gaul sekejap dan tolak ketepi sedikit (untuk beri laluan kepada telur) masukkan telur dan biarkan telur beku/set sedikit barulah digaul bersama koay teow.
- Kemudian masukkan sayuran taugeh, kucai gaul sekejap sahaja jika suka tauge yang masih rangup.Tutup api kemudian barulah tabur hirisan cili merah.Siap!
- Video tutorial boleh tonton di YouTube Malina Lina Pg. Jangan Lupa subscribe tau...It's free hehe
1 comments
sedapnya
ReplyDelete