Assalamualaikum...
Ada ke peminat kdrama di kalangan pembaca blog TMK? kalau kdrama memang tak lari dari kimchi kan?Sampai kita pun terjebak sama nak mencuba makanan Korea, walaupun bukan tekak kita boleh terima tapi ada yang sangat sedap dan boleh addict dibuat.Contoh ayam goreng Korea dan kimchi ni.Kalau tteok-bokki saya kureng siket.Untuk resepi kali ini saya kongsikan kimchi timun bukan kimchi yang menggunakan kobis panjang atau napa cabbage tu, yang guna kobis tu complicated siket nak buat, kimchi timun lebih mudah dan anti gagal gitu.Saya buat pertama kali pun menjadi dan anak-anak sangat suka.Pendek kata asal habis buat, asal buat habis haaa gitulah kekdahnya.
Kimchi timun ni sangat sedap kalau guna timun Jepun berbanding timun yang biasa tu.Lagi satu kalau suka masukkan karot, boleh masukkan juga dalam kimchi,tapi kalau mengikut citarasa saya lebih yang tidak masukkan karot (dah buat pelbagai versi).Minyak bijan tu adalah bahan wajib, saya pernah buat dah siap semua dah bila cuba rasa..ish awatlah rasa dia 'tak sampai' tak sama macam sebelum-sebelum ni.Oowh rupanya saya terlupa masukkan minyak bijan.Ini sebabnya dah banyak kali buat pakai tak tengok resepi dah,main taram je 😆.Kalau bijan pulak, tak letak pun tak apa sebab tidak menjejaskan rasa tapi kalau letak lebih authentic Korea la kan.Bijan tu kena sangrai/sangai (goreng tanpa minyak) terlebih dahuli.
- Hiris timun jangan terlalu tebal/nipis (refer video di YouTube).Taburkan garam dan gaul rata.Pastikan semua timun bersalut/bergaul dengan garam.Ketepikan sebentar anggaran 15-20min.
- Sementara itu, kita sediakan bahan lain (hiris daun bawang, hiris bawang, cincang bawang putih)
- Setelah 15min berlalu, timun tadi akan mengeluarkan air, bolehlah cuci bersih dan toskan.
- Masukkan timun (yang telah dicuci tadi) ke dalam mangkuk besar.
- Masukkan hirisan bawang besar, daun bawang, bawang putih, gochugaru, garam, gula, cuka, dan minyak bijan.Gaul rata semua bahan ini.Seimbangkan rasa (boleh tambah apa yang kurang mengikut selera).Akhir sekali masukkan biji bijan yang siap disangrai.Dah siap kimchi timun.
- Masukkan ke dalam bekas kedap udara.Simpan dalam peti ais.Kimchi timun insyaaAllah bertahan selama 1 minggu dalam peti ais.Tapi kalau kat rumah saya untuk resepi ini cuma bertahan 20jam sahaja 😂 dah habis.
1 comments
nak buat jugalah...tapi kenalah cari dulu gochujaru ni.. apa kebenda tu agaknya. kita gi google jap
ReplyDelete