Tuesday, December 7, 2010

Sardin Masak Kicap

Dinner malam ni tadak spesel2..wat sardin masak kicap jerr...petang kuar gi shopping barang2 dapur kat sshine, ramai plak orang membeli belah..dah la tadak plastik huh..kena la bw plastik bag sendiri...Balik umah dah penat..masak nasi ngan lauk sardin n telur dadar je la..tapi licin suma..
Bahan-Bahan:
1 tin ikan sardin (sy dn ayam brand size sdrhana)
1 labu bawang besar ( potong bulat)
1 batang serai ( ketuk )
1 biji cili merah ( potong serong )
2-3 biji cili padi ( ketuk )
1cm halia ( ketuk )
2-3 helai daun limau purut ( siat2 )
1 biji tomato 
Kicap pekat & kicap manis
Sos tiram
Air

Cara-Cara:
  1. Tumis serai, halia dan bawang besar hingga naik bau dan bawang sedikit layu
  2. Masukkan sardin (ngan kuah sekali)kacau sebentar
  3. Masukkan kicap pekat, kicap manis dan sos tiram. Masukkan air jika perlu
  4. Masukkan daun limau purut, tomato, cili merah dan cili padi. kacau sebentar.
  5. Tutup api. Tara dah siap

7 comments:

cik lola said... Balas

wahaaa..tergoda cik..tp kan..sardin sngt x elok sb bnyk bhn kimia digunaka sbgai bhn pngawet..tp cik pon bedal jer sb 2 jer yg segera n simple untk student cm cik :)

lina_pg said... Balas

cik lola> nampak gaya kena mkn sardin home made la kompom tadak bhn pengawet..

Adry@Daun said... Balas

Salam lina,
Tgk ikan sardin ni igt pulak nk mkn lauk sardin yg paling sempoi, sardin mentah+hirisan bawang merah+lada.

lina_pg said... Balas

adry> ada lagi yg tertinggal tu..kena perah limau nipis..kalau tak,nnt bau hanyir lak..hik3 nostalgia tuh

Entis Sutisna said... Balas

thx 4 resepnya...

papabear said... Balas

kalau makan masa panas2 sure licin punya :P

Siti Asiah said... Balas

KECUR AIR LIUR TENGOK...KITEORANG MANG GILER SARDIN...TAK PNH WAT MASAK KICAP...LEH CUBE NNT NI...(",)

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...