Sardin Masak Kicap

By LiNa_Pg - Tuesday, December 07, 2010

Dinner malam ni tadak spesel2..wat sardin masak kicap jerr...petang kuar gi shopping barang2 dapur kat sshine, ramai plak orang membeli belah..dah la tadak plastik huh..kena la bw plastik bag sendiri...Balik umah dah penat..masak nasi ngan lauk sardin n telur dadar je la..tapi licin suma..
Bahan-Bahan:
1 tin ikan sardin (sy dn ayam brand size sdrhana)
1 labu bawang besar ( potong bulat)
1 batang serai ( ketuk )
1 biji cili merah ( potong serong )
2-3 biji cili padi ( ketuk )
1cm halia ( ketuk )
2-3 helai daun limau purut ( siat2 )
1 biji tomato 
Kicap pekat & kicap manis
Sos tiram
Air

Cara-Cara:
  1. Tumis serai, halia dan bawang besar hingga naik bau dan bawang sedikit layu
  2. Masukkan sardin (ngan kuah sekali)kacau sebentar
  3. Masukkan kicap pekat, kicap manis dan sos tiram. Masukkan air jika perlu
  4. Masukkan daun limau purut, tomato, cili merah dan cili padi. kacau sebentar.
  5. Tutup api. Tara dah siap

  • Share:

You Might Also Like

7 comments

  1. wahaaa..tergoda cik..tp kan..sardin sngt x elok sb bnyk bhn kimia digunaka sbgai bhn pngawet..tp cik pon bedal jer sb 2 jer yg segera n simple untk student cm cik :)

    ReplyDelete
  2. cik lola> nampak gaya kena mkn sardin home made la kompom tadak bhn pengawet..

    ReplyDelete
  3. Salam lina,
    Tgk ikan sardin ni igt pulak nk mkn lauk sardin yg paling sempoi, sardin mentah+hirisan bawang merah+lada.

    ReplyDelete
  4. adry> ada lagi yg tertinggal tu..kena perah limau nipis..kalau tak,nnt bau hanyir lak..hik3 nostalgia tuh

    ReplyDelete
  5. kalau makan masa panas2 sure licin punya :P

    ReplyDelete
  6. KECUR AIR LIUR TENGOK...KITEORANG MANG GILER SARDIN...TAK PNH WAT MASAK KICAP...LEH CUBE NNT NI...(",)

    ReplyDelete