Thursday, March 28, 2013

Resepi Feather Light Cheese Cake

Assalamualaikum..
Pestaim tengok kek ni kat fb Evelyn Gemina, terus jatuh cinta.Memandangkan cream cis memang sentiasa ada dalam simpanan, terus saja ON projek baking kek keju ni.Sangat mudah dan sedap...Tak mo bebel panjang, meh la kita semak resepi...Pas ni TMK bercuti siaran buat sementara waktu ya menghabeskan baki cuti sekolah...
 nampak tak tektur dia yang lembut dan gubu tuh
 peringatan handle with care..sangat fragile..masuk mulut lesap
pas kuar oven..3x cucuk baru masak haha...marble ke laut sebab ada masalah teknikal haha
RESEPI FEATHER LIGHT CHEESE CAKE
Sumber : Lina pg
( Sila rujuk pada link sifu2 kat atas yea..resepi kat bawah ni ikut methode saya buat)

Bahan-bahan
  • 250ml susu segar/susu cair
  • 20g butter
  • 125g cream cheese - suhu bilik
  • 60g tepung Hong Kong (tepung gandum/tepung kek pun ok)
  • 3 biji kuning telur
  • 1 tsp esen vanila
  • 3 biji putih telur
  • 1/8 tsp cream of tartar
  • 80gm gula
  • 1sk jus lemon
  • secubit garam
  • 1sk coklat emulco
Cara-cara
  1. Panaskan oven suhu 175'C. Gris loyang 8in dan taburkan sedikit tepung
  2. Panaskan susu dan juga butter ke dalam periuk. Masukkan cream cheese. Kacau sentiasa menggunakan whisk sehingga agak likat@pekat.Masukkan jus lemon.Ketepikan dan biarkan suam sebentar.Boleh juga dilakukan kaedah double boiler
  3. Pukul kuning telur dan juga esen vanila sehingga berkrim. Masukkan tepung dan juga campuran cheese tadi. Kacau menggunakan whisk sebati. ketepikan.
  4. Mangkuk lain, putar putih telur dan krim tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi dengan kelajuan tinggi hingga soft peak. (terbalikkan adunan tak jatuh)
  5. Ambil 1/4 bahagian putih telur dan campurkan ke dalam adunan kuning telur dan creamcheese tadi. Gaul menggunakan spatula. Kemudian tuang ke dalam baki adunan putih telur secara perlahan2. Gaul sebati tp jangan sampai over mix.
  6. Ambil secawan adunan dan campurkan dengan choc emulco.Tuang adunan plain ke dalam loyang. Kemudian marblekan dengan adunan koko.
  7. Bakar secara waterbath selama 50-60min. Sejukkan baru potong.

17 comments:

mama sara nur said... Balas

assalam lina
yum yum cheese kek, sedapnya

tun_telani said... Balas

Salam kak lina.. yg ni makan sebiji kek pun xpe nih.. hihi..

hana said... Balas

salam na.... mmg sedap kek nih.. lawa gak marble na tuh... marble kita aritu ntah kemana-mana peginya... hehe

inahar ali said... Balas

Woww..mmg nmpak light & gebuss banget ciskek tuh..bak akak 2 potong!

Hafizah Mohamad said... Balas

sedapnyer tgk kek tu...walaupun marble ntah kemana2 tapi kegebuan dan cair dimulut tu yg di cari2...he he he***ayat skema skit...

zila norazila said... Balas

salam lina,
mmg nampak gebus..color pun lembut jew..meh antar umah zila sikit..

lina_pg said... Balas

@mama sara nur
wslm..sja menerai macam2 rcp cis kek ni..yg penting suma pun sedap hihi

lina_pg said... Balas

@tun_telani
wslm Tun,kek ni kecik jer size 8in..memang bleh abes punya

lina_pg said... Balas

@hana
wslm hana...best arr cis kek ni..nanti nk try kek kukus tembikai hana lak

lina_pg said... Balas

@inahar ali
Memang gebus n light tektur kek ni..meh2 ada belen sket lagi ni

lina_pg said... Balas

@Hafizah Mohamad
Marble ke laut haha..takpelah janji sedap di tekak..ayat kaber line

lina_pg said... Balas

@zila norazila
wslm zila, ibu mengadung xleh dihampakan..meh kite makan sesama

Nasuha said... Balas

Wahhh...sy suka cheese...

Qasey Honey said... Balas

wahhh...kek tu nmpk sgt lembutss n gebuss..nk try la nti..

Evelyn Gemina said... Balas

Love this cake kak lina, lembut saja kan :)

ayunalisa said... Balas

br siap mnyejukkan kek ni.. lom try mkn je..sok br leh ptg..xsabau nk mnerai

Sue @ Nenie said... Balas

Assalamualaikum Kak..wahhhh kek keju..sukeeeeee...Saya pernagh sekalu dulu cuba buat kek keju yang ada lapisan corak2 coklat kat atasnya..Tapi semua adunan coklat turun ke bawah..Agaknya ganas sangat time tuang adunan coklat tu... ^___^

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...