Assalamualaikum...
Kali ni wat Puding Trifle.Kaler maler yang memeriahkan lagi puding ni.Memang menjadi satu tarikan untuk memakannya.Sesiapa yang belum mencuba..dipersilakan memang sedap dan lembut.Terasa nyaman masuk anak tekak dikala mentari hangat membahang.Ewah..bahasa berbunga2 lak..Hari tu ada tengok Tun Telani wat Puding Trifle in Jar...so kita pun wat jugaklah sket..saja ngetest skill haha...Ada yang nk order ke?Untuk hantaran ke door gift ke?menarik ni kaler maler....reben menten pink la kan sebab kaler tu yg cheq ada...Kalau berminat,sila hantar e-mail ada kat side bar tuh...
sweet jer kan...suka tengok
Lagi seketoi upload
Ni versi dalam casserol lak...tak kosa haih nk boh dalam balang semua..kami jer yg nak makan...
Hasil bedah siasat..snap dalam bekas jer...3 layer yg sedap...
RESEPI PUDING TRIFLE MUDAH DAN SEDAP
by : Lina pg
BAHAN A (Lapisan Kek)
- Swiss roll secukupnya
- Air dari jus koktel
CARA-CARA:
- Swiss roll dipotong setebal 1cm.Masukkan ke dasar mangkuk.Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk.Tekan2 sket supaya padat.
- Siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek/swiss roll.Tujuan supaya lapisan kek agak moist.Ketepikan
BAHAN B (KASTAD)
- 1 cawan rata tepung kastad
- 1/2 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 1 tin air (sukat guna tin susu cair)
- 1 tin buah2 koktel (asingkan buah dan jus)
CARA-CARA:
- Satukan semua bahan, kacau hingga kastad sebati dan gula hancur.Kemudian masak atas api yang kecil hingga pekat.Kastad akan kelihatan sedikit meletup2.Tutup api.
- Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek (Bahan A)
- Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan2 sedikit supaya buah tidak terapung.Sejukkan sebentar.
BAHAN C (Kristal Jelly)- sy gn agar2 jer sbb lupa beli
- 10g serbuk agar-agar
- 1.2liter air
- 3/4 cawan gula
- 1-2 titis pewarna merah
CARA
- Satukan semua bahan,masak atas api hingga agar2 dan gula hancur.
- Curahkan ke atas adunan kastad.Curah perlahan menggunakan senduk/sudu.Mulai dari tepi supaya lapisan tidak bolos dan bercampur warna.Dengan kata lain buat dengan cermat hoket.Sejukkan sebentar.Pastu pindahkan ke dalam peti ais hingga puding keras.
Update:
Sekiranya menggunaka Kristal Jelly, cuma ikut arahan pada belakang kotak.
Saya gunakan Kristal Jelly brand Nona.Campurkan dengan 400ml air.Dan masak atas dapur hingga hancur.Kemudian curahkan adunan ke atas lapisan kastad
34 comments
alamakkkk.. comelnye puding dlm balang kecil tu.. rajin men-trifle dlm balang kecil ye..
ReplyDeletetriffle ni la dok terbayang 2 3 hari ni kak.....nak buatya....tp barang2 kena bli...nak kuar ru yg malasnya tu....cuaca panas skrng ni...itu mlas kuar rmh....huhuhu.....
ReplyDeletememang cantik & menarik kalau buat door gift kan...
ReplyDelete@JaSSNaNi
ReplyDeleteComey2 pun kena ngap gak Nani haha
@Asyifa Mustaffa
ReplyDeleteSedap ni asyifa layan puding trifle time cuaca panas camni
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteNampk sweet jer kan kalau wat door gift
sedapnyer kak...cuaca dah la panaih la ni...kalau masuk lam tekak ni perghhh....bestnyer....akak dok penang area mana...leh tau x...he he he
ReplyDeletecantik btl layer dia lina..
ReplyDeleteklu buh dlm balang kecik2 syg plk nk makan..chomeelll sgt..:)
Assalam, semlm dah komen pas tu hang pulak tak kuar2 komennya,.
ReplyDeleteCantik menarik nampak puding tu,sedap dimakan. Teringin nakbuat juga lah
Saya buat hari nih. Cuma saya guna kek gulung perisa pandan dan guna kristal jelly Nona perisa oren. Memang best. Mudah membuatnya.
Delete@Hafizah Mohamad
ReplyDeletebetoi tu sedap makan time panas2 ni kn..
sy tinggal di sg.nibong
@zila norazila
ReplyDeletetq zila, trifle yg dalam balang tu,aemk pegang..pusing2 tengok tepi kiri kanan..cam sayang nk makan..bila buka penutup..satu suap..pas sesuap..tup2 licin muahaha
@EmbunRosaliza
ReplyDeletewslm..mayb komen tu tak tersent lagi dah hang..
wah...nampak meriah, nk cuba tq for sharing the recipe...
ReplyDeleteCantik sgt..ni resepi untuk berapa hidangan..? Nak cube nti..:-)
ReplyDeleteKak lina.kan akk tlis buah koktel ngan air diasingkan.maknenye guna buah je la.air koktel tu tak guna pon la eyh??
ReplyDelete@sha tembam
ReplyDeleteBAHAN A (Lapisan Kek)
Swiss roll secukupnya
Air dari jus koktel
CARA-CARA:
1)Swiss roll dipotong setebal 1cm.Masukkan ke dasar mangkuk.Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk.Tekan2 sket supaya padat.
2)SIRAM/RESNJISKAN DENGAN JUS KOKTEL ke atas kek/swiss roll.Tujuan supaya lapisan kek agak moist.Ketepikan
comelnye trifle tu.. nampak sedap...rasa nak makan jk. terliur tgk gambak :)ada amik tempahan ker?
ReplyDeletewww.mnmforlife.blogspot.com
@radz kaber
ReplyDeleteKalau berminat nk menempah boleh e-mail saya.E-mail addrs ada kat side bar.Bawah gambar kek..
Area melaka amik x? Emel saya azura769@gmail.com
DeleteArea melaka amik x? Emel saya azura769@gmail.com
Deletesalam..nampak best semua resipi..kalau nak belajar bole..i mean ader buat kelas x,,tqvm
ReplyDeleteNak cuba buat triffle...anak ada jamuan kat skoloh
ReplyDeleteNak cuba buat triffle...anak ada jamuan kat skoloh
ReplyDeleteAkk.. Gula tu .. Gula biasa or gula Castor?
ReplyDeleteKreatif btol letak dlm bekas kecik tu
ReplyDeletememang sedap la puding ni..
ReplyDeleteakak nak tumpang tanya. puding dalam jar ni kalo x masuk peti tahan berapa lama?
ReplyDelete(dah sejukkan dr dlm peti pastu keluarkan bawak g taska anak, tunggu lepas majlis siap baru makan, lama jugak)
alamak!! sedapnya..bilalah tangan Na nak membuatnya nih..hehe
ReplyDeleteNak try la.. sedapnya nampak
ReplyDeleteDessert untuk buka puasa nih.. saya nak share resepi yaa.. terima kasih :)
ReplyDeletetq resipinya, sat g nak cuba. selamat hari raya 2015
ReplyDeleteNi anggaran utk berapa org makan?
ReplyDeleteTerima kasih akak.. harini ad potluck kt opis, sy try resepi akak, sedap sgt2.
ReplyDelete