Indulgence Chocolate Cheese Moist Cake (ICCMC)
Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsikan satu resepi eksklusif hasil gabungan 2 kek yang sangat sedap dan maletop iaitu Kek Indulgence dan juga Chocolate Cheese Moist Cake (CCMC).Hasilnya sangat menawan kalbu...memang terbaek.Rasanya kek paling istimewa yg berjaya dihasilkan walaupun hanya resepi eksperimen.Kek ini dibuat spesel untuk besday my laling pada 27hb yang lepas.Sangat puas hati bila en.asben kata sangat sedap dan anak2 suma makan, paling besh si kecil yg cerewat tu pun makan gak.
Nama INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE ni diberi surat beranak oleh saya hehe..
Ada beberapa ubah suai dari resepi asal kek ini.Keistimewaan kek ini ialah menggunakan Kek Coklat Moist sebagai kek basic, manakala layer putih menggunakan cream chesse..Rasanya mestilah lagi mabeles.Untuk Layer coklat sama sahaja iaitu menggunakan mousse dark coklat.
Kepada yang ingin mencuba silakan, tapi kena fahami resepi betul2...kalau rasa susah, baik guna rcp kek Indulgence yang asal..
Dah wat description layer by layer tapi tak jelas lak..xpolah malas dah wey nk edit...
- 250 gm creamcheese
- 120 gm gula castor
- 150 gm uht whipping cream (LiNa Pg guna non diary-itu jer yg ada)
- 1 tbsp gelatin
- air panas secukupnye (~60ml )
Cara-Cara:
- Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
- Pukul whipping cream hingga kental.Ketepikan
- Taburkan gelatin ke dalam air panas.Biarkan kembang.Kacau hingga larut.Kalau tak larut, panaskan secara double boil.Sejukkan
- Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.Kaup balik dengan whipping cream hingga sebati.Ketepikan
- 300 gm whipping cream
- 1 tbsp gelatine ( cairkan dengan 60 ml air panas )
- 50 gm serbuk koko + 100 gm gula icing ( satukan dengan air suam 1/2 cawan, jadikan pes )LiNa pg guna 1/2 cawan serbuk koko+1/2 cawan susu-double boil
- 1 tbsp nescaffe + 1 1/2 tbsp air panas ( pilihan ) (LiNa Pg xletak)
- Putar whipping hingge softpeak.
- Satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.Ketepikan
- 150ml whipping cream
- 350g dark chocolate
- 1 tbsp butter - cairkan
- Paling bawah => Lapisan pertama - KEK
26 comments
nmpk sedap la kak..tp sy ni mcm x de kesabaran..hehe...
ReplyDelete@Asyifa Mustaffa
ReplyDeleteSedap la syifa kat tekak kami ni..akak pun bukan lah penyabar sangat hihi...
Paling malas kena ulang alik simpan dalam esbok huhu
tu diaaa... berpinor2 mata tun baca resepi dia.. hahahaha.... setengah bulan makan vitamin R baru blh buat nih.. sempat la bln dpn time blk kg cukup vitamin R tu. hihi...kene wat kt kg kek nih sbb ramai org tukang makan. kt sini duk 2 org je, alahai, x memadai nk buat.
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeleteTu lar rcp panjang sebab banyak step..ekceli tak susah sangat pun..cuma cam banyak keje sket..bab nk melapis satu hal..tunggu dia set pulak satu hal
wah..terliurnye..teringin nak buat kek utk besday anak nti..akan cuba resepi akk ni :) gelatin tu cap ape kak nak cari yg halal..
ReplyDeleteSungguh sedap nmpaknya...best2...salam kenal...sya folo blog teratak #1355
ReplyDeletejika sdi,snggah ke blog sya ya :)
@azinuj
ReplyDeleteBoleh guna gelatin brand NUR atau halagel
@adrianna syaz
ReplyDeletememang sedap...saya dah singgah n follow jugak
salam kak lina..
ReplyDeletekek tu memang sangat2 menggoda jiwa dan raga..adui, telan liur ni nampak kak..huhu..
Assalamualaikum Lina, lama akak x singgah dapur....terliur tgk kek indulgence ni ha, hari tu belajar dgn Chef Amer, belum sempat lgk nak try resepi dia...adeeei..bz ntah apa2 akak ni..hehe
ReplyDeleteAssalam kak lina, sory baru ada masa kesini, ketinggalan bas sudah, hehe...tengok pun mmg sedap kan kek ni, kalau utk Mr. Husband mesti sedap punyalah,hehehe...lain kali nak cuba pula versi yang baru k.lina kasi surat beranak ni,hehe
ReplyDelete@Bbwana adienia
ReplyDeletewslm wana, kek ni paling sedap yg akakn pernah rasa..memang sangat berbaloi buat eksperimen
@Ummi
ReplyDeletewslm kak ummi..terima kasih sudi singgah gak kat dapu saya ni..kak ummi sihat?
Sedpa kak ummi kek ni..ALhamdulillah kami sekeluarga suka sangat
@Evelyn Gemina
ReplyDeletewslm lyn,Alhamdulillah en/asben sangat suka..senyum sampai ke tinge dia dapat kek spesel ni hihi..
Memandai jer bagi surat beranak sebab dah kawinkan dua kek yg mabeles tu hihi
WAH...YUMMY..
ReplyDeleteowh!!meleleh air liur saya kak..huhu
ReplyDeleteAssalam... dah berulang kali akk study33 namun tak paham2 tersangat lah sukar, walaupun resipi dah teratur tapi akk ni yg blurrrr banyak2, harap2 suatu hari jadi lah kek mcm ni walaupun tak secantik kek ni. Nampaknya kek amani takleh buat mcm ni rasanya.
ReplyDeleteMakin lama makin cantik kek yg dia buat, tahniah, semoga rezeki dlm baking ini semakin berkembang, mana tau dapat buka bakery suatu hari nnt, insyallah
Saya duk nak buat, duk nak buat. Alih alih pi jugak makan dekat 'tempat ternama' tu. Hehehe :p
ReplyDeleteFavorite ni. Mesti cuba buat jugak walaupun jenis tak sabar nak melapis-lapis -_-
salam nk tnya klu nk order bleh tk?
ReplyDelete@Armie Shaiza
ReplyDeletewslm, InsyaAllah saya boleh amek tempahan kek ni.
Boleh contact saya melalui e-mail.ada kat side bar
baru bace resepi ni...wow nampak sedap sgt2...special betul..ada cheese..
ReplyDeletenak tanya... tbsp tu singkatan untuk apa ya?
ReplyDeletedh try..CHOCOLATE MOUSSE tu x brape nk mnjadi..tp yg lain ok..Alhamdulillah..sedap !
ReplyDeletesalam akak. nak tanya, whipping cream untuk choco mousse and cheese mousse tu dairy ke non-dairy? trima kasih :)
ReplyDeleteHari x tau kali ke berapa dok bc resipi ni. Harap2 menjadi dgn jaya nya. Dah faham . Tq
ReplyDeleteTq share resipi....
ReplyDelete