Wednesday, September 11, 2013

Resepi Sambal Belacan Sedap

Assalamualaikum...
Pagi ni suasana masih sejuk..hujan rahmat masih lagi belum menampakkan tanda2 untuk berenti...syukur..pokok2 tanaman suma segar...suasana pun nyaman jer jer.Kalau tidak panas yang amat bumi Pulau Pinang ni maklumlah di kelilingi lautan hehehe..
Ok sebelum melalut lebih panjang, meh kite kembali ke pangkal jalan haha..terus ajerlah ke tajuk n3 hari ni iaitu jeng..jeng....SAMBAL BELACAN.Saya sangat sukakan resepi sambal belacan agak lama jugak tak membuatnya.Tapi bila dah buat, anak2 soh buat lagi.Minggu ni dah 2x buat sambal belacan ni.Berselera anak2 makan ngan ayam goreng hehe.
owh baru kusedari rupanya kat blog saya tiada n3 sambal belacan ni secara solo, saya combine ngan n3 NASI KUKUS rupanya.Mesti agak sukar untuk kawan gugel mencari resepi kat side bar tu.
Kali ni sy buat n3 secara solo pulak...(bajet macam ramai benar yg gugel cr rcp kat blog TMK neh kih2)
Hanya pelakon utama yg muncul..tiada xtra ya...sambal belacan semata kih2...ulam2 tak masuk frame..Bagi saya sambal belacan sangat istimewa sebab ada menggunakan ikan bilis.The best part..suma bahan digoreng terlebih dahulu.Jadi tidak ada bau kurang enak bawang mentah..agaknya sebab tu la anak2 saya suka...Tp laling saya lebih memilih budu (maklumlah tekak klantan sejati katekan huhu)

RESEPI SAMBAL BELACAN SEDAP
Sumber : LiNa Pg

Bahan-bahan
  • satu mangkuk kecil chili padi (LiNa Pg guna 10biji jer)
  • 3 biji cili merah (LiNa Pg tambah rcp asal tiada)
  • 3-4 biji bwg merah 
  • 3 ulas bawang putih (sy tambah)
  • setengah genggam ikan bilis - yg dh kupas yer
  • 1-2 inci belacan
  • garam secubit
  • pak aji - klu suka. klu tk suka bleh gantikan ngan gula secubit
  • 2 sudu minyak masak
  • perahan jus limau kasturi/limau nipis
Cara-cara
  1. Bawang dikupas kulit kemudian potong.Cili padi belah dua (tips supaya tk meletup masa goreng)
  2. Panaskan minyak. Masukkan bwg,cili padi, ikan bilis n belacan.. goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.bau belacan goreng mmg sodappp....
  3. Angkat. n masukkan dlm lesung. tambahkan garam n pak aji/gula n limau kasturi yg dah dipotong2. Tumbuk limau ngan kulit2 skali. klu tk suka tk yah la.. amik jus nyer jer..(LiNa Pg amek jus ajer)
Note:
LiNa Pg blend guna blender kering jer,rasa dulu baru tambah garam dan gula/perasa sebab belacan dan ikan bilis dah masin.Barulah diperah jus limau nipis/kasturi.

*************************************
TEMPAHAN RED VELVET CAKE
selit gak order kemarin punya hehe...Harga promosi RVC dengan rasminya telah berakhir.Skrg telah kembali kepada harga asal.Begitu juga ngan kek buah harga promosi juga telah berakhir...(Sepatutnya promosi berakhir lepas raya tp sy tetap bagi harga sama tp skrg ni tak mampu dah tampung kos)Untuk kek2 lain Kek Karamel, Kek Coklat Moist, Kek Coklat Lapis Cream Cheese dan Kek Lapis HawFlakes harga masih dikekalkan

13 comments:

Acik Erna said... Balas

assalam lina..sama macam anak sedara acik buat sambal belacan..dia goreng semua bahan dan tumbuk atau blend guna air limau kasturi tu..memang sedap

Acik Erna said... Balas

assalam lina..sama macam anak sedara acik buat sambal belacan..dia goreng semua bahan dan tumbuk atau blend guna air limau kasturi tu..memang sedap

Bbwana adienia said... Balas

salam kak..

baru Nampak sambal belacan..tapi sudah terliur..hihi..memang sedap tu makan dengan ikan bakar..

Cendana Kasih said... Balas

salam...

sedap sambal belacan tu...saya pun suka buat sambal belacan yang versi goreng cili ni..

EmbunRosaliza said... Balas

Sambal belacan tersedap dan berperisa ikan bilis, mmg sedap sangat, lama tak buat

Amie said... Balas

Memang sedap sambal beacan kalau bahannya digoreng dulu, wangi belacan bertambah lagi wangi bawang goreng... lagilah kalau bubuh ikan bilis bertambahlah enaknya!

zana fahmi said... Balas

Ni la sambal belacan kesukaan anak kakpb. Dia tak makan bawang tau, jadi kakpb buat mcm ni...jadi wajib ada atas meja time makan..haha..padan muka dia.

LiNa_Pg said... Balas

@Acik Erna
wslm acik..bila suma dah digoreng, kurang la bau bawang tu kan..sedap sangat

LiNa_Pg said... Balas

@Bbwana adienia
wslm wana, memang sedap wana..harus cube ni

LiNa_Pg said... Balas

@Cendana Kasih
samalah ngan akak

LiNa_Pg said... Balas

@EmbunRosaliza
betoi..memang sedap kan k.rosa...kalau malas gaul ngan nasi panas n goreng skejap..jadilah ns goreng haha

LiNa_Pg said... Balas

@Amie
sangat setuju ngan kak amie

LiNa_Pg said... Balas

@zana fahmi
owh..anak kak PB sama cam ngan anak sy..suka makan sambal belacan ni..dia kata yg kedao tak sedap sbb ada bawang huhu..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...