Thursday, April 17, 2014

Resepi Kek Gula Hangus Dan Tempahan Kek Gula Hangus

Assalamualaikum...
Rasanya dah lama benar tak makan kek old skool ni..rasanya last raya tahun lepas..Bila ada kastemer request nk tempah kek gula hangus, mula lah rasa cuak..dari segi rasa InsyaaAllah can promise the taste will be good tp cuak juga takut semut takmo mai buat sarang...adoi...kalau tadak lubang2 tu consider fail la kan?
Senang citer saya buat 2 biji, satu makan sendri, satu lagi yg org tempah..Kali ni kamikazi..guna resepi lain..Alhamdulillah menjadi dan bersarang tp sarang kecil2 jer la..Saya suka resepi kek gula hangus yg tak perlu perap2..malas wey nk tggu lama2.Jom semak resepi..Kalau malas nk godek wat sndri..meg tempah..Nk pos pun boleh ni..kek pesen lasak camni okey jer
Alhamdulillah...menjadi dan bersarang
 Close up sket tang sarang tu
 Dalam piring tuan umah punya..dah siap packing tu..org punya la heheee
Camni lah rupanya..

RESEPI KEK GULA HANGUS
By : LiNa Pg
Sumber  Cuci Mata : Kak MadihaA
Sumber : Cida D'Nuanza

Bahan2 Gula Hangus
(Buat yg ni dulu sblm bancuh adunan)
2 cawan gula pasir (LiNa Pg 1 1/2 cawan)
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega (LiNa Pg gn 100g)

Cara:
Masukkan gula dlm kuali atau periuk.
Bukak api sederhana kecil...
Sentiasa kacau2 gula sampai larut, sampai warna jadi keemasan macam madu..
Kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik.
Nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula yang hangit.

Pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2 sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
Pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air... Cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan 

Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis 
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila 

Cara:
Pukul telur sampai kembang.
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je. MaDiHaA guna mixer)
Pastu masukkan susu pekat, kasi blend lagi sampai sebati.
Masukkan pulak esen vanila

Ayak tpg gandum + soda + baking powder
Masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td... blend lagi! 
Bakar selama 1 jam (Sehingga masak) guna api bawah n atas,suhu bergantung kpd oven masing2.
(LiNa Pg bakar suhu 150'C selama 45min api bawah-selebihnya api atas dan bawah hingga masak

8 comments:

Acik Erna said... Balas

assalam Lina..acik tak pandai buat air gula tu.

Bbwana adienia said... Balas

salam kak lina..

memang cantik rupa kek sarang tu..sedap dimakan ni..^_^

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... Balas

Terima kasih lina tinggalkan resepi tu.. akak memang mencari resepi ni, tambah cantik sangat tengok kejadian kek lina ni..

Teacher Basariah said... Balas

Salam kak..ni resepi sama saya dapat dr kakak angkat saya..mmg jadi dan sangat sedap..tp lama x buat dah sejak kahwin ni..hehehe..telur 7 biji tu buat kek rasa sgt lemak dan gebu..nyum2.. (^_^)

LiNa_Pg said... Balas

@Acik Erna
wslm acik, part gula hangus tu mencabar gak la...kalau hangusss betoi2 rasa cam nak nanges jer..

LiNa_Pg said... Balas

@Bbwana adienia
wslm wana...menjadi gak sarang tu walaupun kecil2 jer lobang dia heheee

LiNa_Pg said... Balas

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)
sama2..resepi untuk rujukan sendri gak ni

LiNa_Pg said... Balas

@Teacher Basariah
wslm TB..memang lembut n lemak kek ni..bila dah stat makan, macam xleh berenti lak..yg best tak muak kan?

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...