Thursday, April 3, 2014

Resepi Puding Karamel Tanpa Telur...Lagi

Assalamualaikum...
Rasa2 macam dah lama tak memuding..so bila free dah nekad takmo ngetest baking dah nak memuding lak hihiii...Tambah cuaca sekarang agak panas lepas hujan lebat 2 ari lepas...takpo la kalau takdirnya hujan rahmat turun time buat puding ni...simpan jer lah makan esoknya...makan puding time ujan mana ada nikmatnya...baik wat lempeng jer..
Okey..ni dah siaran ulangan sebenornya...resepi masih sama cam dulu gak...Cuma saya lebihkan sedikit gula untuk gula hangus sebab kali saya gunakan loyang 4 segi 9x9in.Puding nipis sket dari yg buat dulu.Tapi saya sukakan ketebalan yg macam ni..senang nk ngap heheee...
Kalinya cuma potong bentuk bongkah2 jer...malas nk posing cun2..anak2 tak sabar nk makan...Yg best tu..maisarah yg cerewer mampu habeskan 3 slice ni...hurmmm kena la ngan taste dia heheee

RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
By : Lina pg
Sumber asal : myR

Bahan-Bahan A (Gula Hangus)

  • 4 sudu besar gula pasir

Bahan-Bahan B (Puding)

  • 1 paket agar-agar serbuk 10g
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 tin susu cair 
  • 3sb  tepung kastard
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara

  1. Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikan
  2. Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
  3. Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
  4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.

Note: Puding ni sangat sedap dimakan bila sejukkan dalam peti ais

senang dan sangattt sedap...tak rugi kalau korang mencubanya..Baca resepi dan ikut arahan..insyaAllah akan berhasil

11 comments:

Sue Bee said... Balas

dah angin memuding datang..mmg sedap kalau makan time panaz2 seperti sekarang ni..

Bbwana adienia said... Balas

salam kak..

sedapnya makan puding..apalagi yang sejuk2..nyum2..

LiNa_Pg said... Balas

@Sue Bee
Angin memuding lak sedang bertiup kencang SB...tak larat bersauna depan oben dah hihiii

LiNa_Pg said... Balas

@Bbwana adienia
wslm wana,
Betoi tu la ni cuaca panas..mmg nyaman kalau dapat makan puding

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... Balas

Wah boleh akak cuba ni Lina.. tak guna telur tu yg menarik hati akak .. simpan resepi dulu :)

Evelyn Gemina said... Balas

Assalam dear kak lina..tengah2 hari panas cam ni, nampak pulak puding sure segar kalau dapat pekena 3 slice (satu xcukup),hahahaha....

Teacher Basariah said... Balas

sedapnya..sejuk je ke tekak

ilahjy said... Balas

Salam lina.. kak simpan yee resepi ni.. tntng labu tu cuba buat yg besar ..sukatan kaya tu ada lebih..

DrCat said... Balas

salam singgah...sedapnye puding caramel..:)

Ade Arif said... Balas

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Ade sangat suka puding boleh bookmarks biar Ade bisa buat puding karamel tanpa telur lagi

hajar fazel said... Balas

Salam kak.. mintak halal ye resepi nya. -hajar-

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...