Thursday, July 10, 2014

Resepi Grill Salmon

Assalamualaikum...
Dah ada idea nk buka puasa ngan apa arini?Tiap2 ari masak otak mual beku xtau nk masak apa dah?Bila bosan makan nasi kite tukor selera ke Western lak..mmg licin...time buka ni xleh heavy sangat nnt jadi bermalas-malasan lak huhuuu...Ekceli Grill Salom ni selalu buat bila tiba bulan puasa..Kebiasaannya buat untuk sahur.Cuma kali ni saya buat untuk buka bila en.suami request nk makan yg lite saje untuk buka..Buat ajerlah..Saya perap mlm tu lagi supaya bahan perapan meresap dan mesra ke dalam isi ikan..bila dekat2 nak berbuka baru grill..(saya guna dapur gas jer).Menu iftar beberapa hari lepas..
 Grill salom saya suka makan dengan sos cili dan juga mayonis..pernah juga buat sos putih tp xkena ngan selera...less is more haha..Gambar dari hp jer ni..sori la kalau kualiti gambar kurang memuaskan..buka puasa serba nak cepat

RESEPI GRILL SALMON
By : LiNa Pg (Terataka Mutiara Kasih)

BAHAN-BAHAN

  • 4 Keping ikan salmon
  • 1 inci halia muda ( mayang )
  • 4 ulas bawang putih ( ketuk @ hiris )
  • 1 biji lemon ( ambil jus )
  • 1-2 sudu makan sos ikan ( xletak pun xpe)
  • Garam & Serbuk perasa
  • Serbuk lada hitam
  • Sedikit oregano
  • Minyak zaitun

CARA PENYEDIAAN : 

  1. Perasakan ikan dengan garam, serbuk perasa dan lada hitam
  2. Perahkan jus lemon ke atas kepingan ikan salmon
  3. Taburka lada hitam, oregano
  4. Gaulkan dengan bahan putih dan halia
  5. Perap selama setengah jam (lagi lama lagi sedap)
  6. Panggang ikan hingga masak (LiNa Pg panggang guna pemanggang ajaib jer)
  7. Hidangkan dengan sos cili dan mayonis...sedap..

Complete meal..carbo dari french fries..protin dari salmon dan serat dari sayur...Alhamdullilah kenyang

1 comment:

Amie said... Balas

Wooo... tukar warna mata dark brown ke biru hijau sat...

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...