Monday, October 13, 2014

Barangan Lama-Timba Upih/Upeh

Assalamualaikum...
Bertemu kembali di pagi Isnin.Pagi ni tak ada resepi..maybe petang2 atau esok ajerlah sbb ari sabtu masak menu kg yg biasa2 ajer...ari ahad seharian kuar meronda JJCM...yg masak hari ni...esok la br buat n3 hihiii..Biasanya n3 tertangguh ler...
Okey berbalik kepada tajuk n3 ari ni, kesahnya kemarin kuar JJCM ke Bukit Jambul.Biasanya setiap mggu kami akan ke Mydin untuk beli barangan dapur.Disebabkan kemarin kuar awal untuk membeli belah..kami terus jer makan kat Food Court...odw ke fud cot tu ternampak kedai barangan kraf (ntah bila ada kat situ sbb lama xmakan kat fud cot BJ tu)terus emergency brake.Masuk jer la tinjau kawasan hihi...mula2 belek2 cam menarik, tengok harga..aisey murah jer...amek nyiru dulu yg bentuk segitiga.Actually nyiru ni ada beli kat Melaka masa pi cuti sekolah bln 9 yg lepas.Tp yg ini hasilnya lebih kemas dan cantik, murah lak tu...terus bagi kat cashier...sambil kepala dongak ke atas tengok2..tetiba terpandang suatu benda yg menarik, bila tanya katanya timba upih.Wah cam menarik ni...zaman saya dulu, tak sempat guna timba upih..walau pernah merasa mandi air perigi/telaga.Timba yg digunakan adalah baldi besi...itu pun sekejap jer sebab lepas tu dah ada air paip.Terus minta sales girl tu amekkan...Tengok2 harga..owh..murah jer...bolehlah beli.Sah2 anak2 saya tak kenal benda ni...Boleh lah simpan wat koleksi...
Kalau ada yg tak kenal..meh kite tengok camana rupa Timba Upih ni...
Timba upih digunakan untuk menceduk air dari telaga/perigi...sejuk giler beb kalau mandi air telaga jaman dolu...

9 comments:

Amie said... Balas

Saya pun first time tengok tmba upih ni Lina... memang antik @ kalsik!

LiNa_Pg said... Balas

Mmg antik kak amie...beli jer la wat koleksi hihii

ezzyra said... Balas

mcm penah tgk je kedai tu kalo kt area fud court bj tu.adw yg klasik lagi x kt kdai tu?

sud@is said... Balas

air tak tumpah dan tahan lama plak tu, seni sunguh tangan orang2 dulu...tok nenek kita..

LiNa_Pg said... Balas

@ezzyra
Timba ni ada lagi dik, 3biji kalau tak silap...
Bubu, sarang burung tempua pun hado.

LiNa_Pg said... Balas

@sud@is
Kreatif kan tok nenek kite dolu2..guna pakau yg sekeliling jer untuk kegunaan harian..cantik dan berseni

Ayu said... Balas

Assalam Lina,
wah akak yang dah masuk asar nipun baru nilah tengok benda alah ni..dulu time kecik2 memang duduk rumah kampung kat spore ni..dan pernah juga mandi air perigi..tapi ceduknya guna bekas botol plastik putih ..huhu..air perigi memang sejukkk...
sekarang nak jumpa perigi pun susah..semuanya dah jadi hutan batu rumah flat aje..hehehe...

tiga lalat said... Balas

Salam. Hee timba yang nostalgia dan air perigi yang sejuk.

EmbunRosaliza said... Balas

Wahh kelasik sungguh timba upih ni, bukan semua org tahu buat timba dari upih ni

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...