Wednesday, May 6, 2015

Resepi Ayam Manchurian

Assalamualaikum...
Hari ni dilapangkan waktu untuk update blog.Banyak lagi yg masih tertunggak huhu..Ekceli ayam manchurian ni hasil adaptasi Udang Manchuria resepi Maz yg tinggal nuuuun di Bahrain.Sedap tau..dah 2x saya buat.Pestaim buat saya gandingkan dengan Nasi Serai.Tapi time tu saya snap nasi serai jer sbb Ayam manchurian macam x cukup sifat..takde cili merah dan tadak unsur2 hijau..nampak buruk benor kikiiii...rupa paras yg x senonoh untuk enterframe hihi...Tapi rasa memang meletop..tu yg cepat siket wat siaran ulangan sbb nk simpan resepi hihii..Ayam ni sedap dimakan bersama nasi berperisa atau nasi putih.Anak2 mmg suka ayam masak camni..kaler merah tu menarik agaknya..walaupun merah tp xpedas pun..merah sos cili mana pedas kan?Sesedap rasa gitu..Kalau ada anak yg jd peminat tegar ayam..cube lah resepi ni...Tambah lak anak2 yg xsuka makan bahagian dada..selalu kena masukkan dalam bihun goreng dsbnya..bila buat lauk potong kecik2 camni...licin dikerjakan...Bagus jugak tu heheee...
 Simple jer tapi sedap...Trust me

RESEPI AYAM MANCHURIAN
Adaptasi :Maz IlhamDapur

Bahan-Bahan 
  • 3 keping dada ayam
  • 1/3 cawan tepung gandum 
  • 1/4 sudu kecil baking powder 
  • 1 biji telur - kocok sikit 
  • 1/2 labu bawang besar - cincang 
  • 1 ulas bawang putih - cincang 
  • 3 sudu besar sos tomato 
  • 3 sudu besar sos cili 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 1 biji cili merah 
  • sedikit garam,kunyit dan perisa/gula
  • Minyak
Cara-Cara
  1.  Dada ayam dipotong kecil-kecil anggaran 2inci.Cuci bersih dan lapkan dengan kitchen towel.
  2. Ayam diperasakan dengan sedikit garam kunyit.Masukkan isi ayam ke dalam telur yang telah dikocok sedikit.Perap sebentar.
  3. Campurkan tepung, baking powder dan secubit garam.Masukkan ayam, golekkan/salutkan dengan tepung.Biarkan bersalut serata dengan isi ayam.
  4. Masukkan isi ayam satu persatu ke dalam minyak panas dan goreng biar sedikit perang dikedua bahagian, angkat dan ketepikan. 
  5. Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang, tumis sekejap biar bawang layu.
  6. Masukkan semua bahan sos, cili merah dan kacau sebati. Masukkan sedikit air dan sesuaikan rasa.Tambah garam dan gula (jika perlu)
  7. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau balik sikit biar ayam mesra dengan bahan sos, 
  8. Angkat dan tabur sedikit daun bawang, sedia untuk dihidang bersama nasi putih atau nasi berperisa.

Sedapppppp

5 comments:

adda syuhada said... Balas

terliur .... bleh bygkan kesedapannya tu...

LiNa_Pg said... Balas

@adda syuhada
Sedap la kat tekak kami sekeluarga..Cubelah :)

Liza said... Balas

opkos I trust u fren...hihii
mmg kena buat jugak ni, tak kira la ngan apa2 pun, jnji buat...

maz said... Balas

Assalamualaikum..xde sapa kat dpur ni fren..dh msuk tidur kut...kita bru sampai..kihkih..nti nk wak jgk la versi ayam..anak2 kita pun suka sangat la lauk2 gini..mksih fren sudi try rspi yg xsbrapa tu..semoga kena dgn slera lina sklrga..

aina amin said... Balas

Boleh try resepi ni.nampak mcm sedap je.=)
ainaez.blogspot.com

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...