Tuesday, May 29, 2018

Agar Agar Merah/Agar Agar Sirap Rose

Assalamualaikum...
Agar Agar Merah ni agak laris jugak jualan di PaRam..nampak simple jer tapi berjaya menarik pelanggan untuk membelinya.Warnanya yang merah menyala dan rasanya natural dan manis membuatkan tekak teringin nak merasa untuk berbuka.Bukan susah mana untuk membuatnya..tapi jika tersalah sukatan air,maka lembek dan tidak sedaplah Agar Agar Sirap Rose tu.Jom follow cara LiNa Pg buat Agar2 merah.Agar2 ni jugak diberi gelaran Agar Agar Bodow..kesian dia cantik2 camtu pun kena panggil bodow kan kikiiiii...Kalau nak buat jamuan atau majlis sesuai jugak dibuat dalam bekas kecil2.Resepi mudah jer.Jom tengok cara saya (bagi yang dah pandai tu,silalah abaikan)
senang buat dalam bekas kecil2 macam ni..ambil jer bahagian masing2 hehee
AGAR AGAR SIRAP ROSE/AGAR2 MERAH
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Bahan-Bahan
  • 10g agar agar serbuk
  • 1 liter air
  • 1 cawan gula (LiNa Pg kurangkan sedikit)
  • 2 helai daun pandan simpul
  • 1/2 sudu besar sirap rose

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan, masak hingga agar2 dan gula hancur.Tapiskan
  2. Kemudian masukkan ke dalam loyang atau bekas kecil.Sejukkan ke dalam peti ais supaya agar2 mengeras
  3. Keluarkan dari bekas dan hidangkan.Agar2 ini enak dimakan begitu sahaja atau dihidangkan bersama susu cair.
Note:Resepi Agar Agar Merah ini LiNa Pg sediakan video di YouTube.Boleh refer ke sana jugak.Jangan lupa subscribe
versi susu cair ni sangat menarik,terasa lemak2 dan manis agar2 bersatu dalam mulut.Terpulang citarasa sama ada mahu makan kosong atau macam ni.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...