Monday, May 14, 2018

Ikan Siakap Masak Asam Jawa

Assalamualaikum...
Hai apa khabar semua...Hari ni cuaca berangin dan hujan di bumi Pulau Mutiara.Sejuk dan nyaman jer.Di kesempatan ini LiNa Pg sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Menyambut Berpuasa kepada semua.2 hari jer lagi kan?Eksaited jugak nak sambut posa.
Okey tak boleh nak bebel panjang sebab belum siap masak untuk lunch arini.So kita kongsikan resepi mudah iaitu Ikan Siakap Masak Asam Jawa.Hasil adaptasi dari Resepi Ikan Kerisi Masak Asam Jawa.Saya ubah sedikit mengikut bahan yang ada kat rumah..sepatutnya dimasukkan sos cili Thai..tapi saya tak ada stok so,masukkan gula dan sos ikan..mula2 nak masukkan sos plum tp takut masam over power pulak sebab dah guna asam jawa kan..so kita balance kan rasa tu dengan gula dan sos ikan..so..end produk yang didurhaka tu sedapppp hehee...Tenkiu adik manis QH
Gambar guna hp jer neh...Ikan Siakap Masak Asam Jawa.Bukan setakat Siakap 3 rasa..macam2 rasa dok ada hehee...nak tau kenalah cuba..asal seimbang masam,manis masin dan pedas tu mmg menjadi lah tu....Cuba tau sesuai untuk buat juadah berbuka puasa nanti.
IKAN SIAKAP MASAK ASAM JAWA
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
BAHAN2 (versi asal boleh refer ke blog sumber)
4 ekor ikan kerisi - dibersihkan (LiNa Pg guna ikan siakap)
1 sudu kecil tepung beras* - LiNa Pg guna tepung jagung
1 sudu kecil kunyit*
Garam secukupnya*
-   semua bahan* digaul bersama ikan

1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
1 biji cili hijau*
6 - 7 biji cilipadi* - QH letak 10 biji (LiNa Pg follow QH)
-   semua bahan* dicincang

2 sudu makan pes asam jawa (ADABI) (LiNa Pg letak 1/2 sb jer)
3/4 cawan air
4 sudu besar sos Thai (LiNa Pg skip)
1/2 kiub ikan bilis
Gula secukupnya
Garam secukupnya
1 sudu besar sos ikan (LiNa Pg tambah rcp asal xde)
Daun ketumbar - dihiris

Cara-cara :
Ikan yang telah digaul bersama serbuk kunyit, tepung dan garam digoreng garing. ketepikan.
Tumis bahan yang dicincang hingga wangi.
Masukkan pes asam jawa dan air. Masak hingga sebati.
Masukkan sos thai,kiub ikan bilis, gula dan garam secukupnya.
Tuang keatas ikan dan taburkan daun ketumbar sedikit serbuk lada hitam(lada hitam LiNa Pg skip ) 
Sedia dihidang.


1 comment:

Teacher Basariah said... Balas

tengok ikan siakap akak ni terus teringat nenas dah frozen dalam peti. hihi. dapnyer ikan siakap...nyum nyum

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...