Monday, May 21, 2018

Petua Agar Agar Santan Menjadi Dan Sedap

Assalamualaikum...
Hari ini saya nak kongsikan resepi Agar Agar Santan.Kebiasaannya saya suka buat Agar Agar Santan Tanpa Telur.Rasa tak muak dimakan dan tak hanyir.Agar2 Santan ni secara dasarnya nampak mudah, tapi sebenarnya ramai yang fail untuk mendapatkan agar2 yang cantik terbahaggi dua antara santan dan agar2..Ada setengah orang buat  tak tau bahagian santan terlebih banyak dari agar2.Dan ada juga yang santannya seciput jer kat atas.Walau macam mana hasilnya rasanya tetap sedap kan?Cuma tak berapa syok saja bila lihat hasilnya tidak terbahagi lebih kurang sama.Jom follow rapat2 petua dan tips untum membuat agar2 santan terbahagi dua antara santan dan bahagian bawah.Resepi ni saya ada buat youtube jugak nanti saya muat naik di youtube channel ya..Jangan Lupa Subscribe
Agar Agar Santan memang peberet kami sekeluarga menu wajib dibuat bulan puasa
RESEPI AGAR AGAR SANTAN TANPA TELUR
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Bahan-Bahan: 
1 paket agar2 serbuk 10g 
3 keping nisan keret
secubit garam 
2-3 helai daun pandan simpul 
4 cawan air 
200ml santan pekat (linapg gn santan kotak ayam brand) 

Cara-Cara: 
  1. Masak agar2 bersama air, gula nipah dan daun pandan hingga agar2 dan gula nisan hancur. 
  2. Masukkan santan.Kacau hingga mendidih.Tunggu sekejap.Biarkan menggelegak kelihatan membuak2.Ini penting supaya agar2 dapat membentuk lapisan atas dan bawah.Boleh refer di youtube LiNa Pg
  3. Pastu tutup api. Tapiskan ke dalam loyang.Basahkan loyang/bekas terlebih dahulu.Tips supaya agar2 senang untuk dikeluarkan.
  4. Sejukkan sebentar.kemudian masukkan dalm esbok.
  5. Setelah Agar Agar mengeras dan sejuk, bolehlah dipotong dan dihidang

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...