Friday, May 11, 2018

Resepi Ayam Kam Heong (Kam Heong Chicken)

Assalamualaikum...
Salam pagi Jumaat....salam ceria 1 Malaysia.Malaysia bumi bertuah negaraku yang tercinta.Tahniah Tun M.Semoga Tun M diberikan kesihatan yang baik dan dipermudahkan segala urusan dan mampu (very sure) mentadbir negara dengan bijaksana.We love you....Terasa seperti semangat baru pagi.Saya tak mahu komen banyak pasal politik tapi malam pengiraan undi tu gigih jugak tunggu hingga ke 3.30am..Walaupun di wall fb saya tak tulis apa2 tapi saya mengikuti perkembangan semasa.Bukan apa takut mengguris perasaan tanpa disengajakan.
Okeylah berbalik pada n3 hari ni Ayam Kam Heong..resepi ni agak popular sedikit masa dulu..kira cam refresh la sebab ada lalu lalang kat wall fb.So kita buatlah siaran ulangan hehee...Jom terus semak resepi.Bz siket banyak job kena siapkan sebelum puasa ni.
Ni kes snap cecepat..ntah pape jer gambar.
RESEPI AYAM KAM HEONG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Asal kak Amie 

Bahan A  (perapan ayam)
4 ketul peha ayam (LiNa Pg potong 2 -dapat 8pcs)
1 sudu teh kicap cair
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh minyak bijan

Cara

  • Satukan semua bahan, perap ayam dalam peti sejuk selama 30 minit.Kemudian goreng hingga masak.Ketepikan

Bahan B (sos Kam Heong)
100g udang kering (rendam dulu 10 minit dan tos)tumbuk
2 ulas bawang putih (lina pg tumbuk kasar)
8 biji bawang merah (lina pg tumbuk kasar)
1 labu bawang besar (cincang)
1/2 mangkuk daun kari (lina pg gn 2 tangkai)
6 bj cili padi
3 sudu besar minyak
1 biji cili merah (hiris)
1 biji cili hijau
5 helai daun limau purut

Bahan C (perencah)
2 sudu besar serbuk kari
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh kicap pekat

Cara:
Panaskan minyak, tumiskan daun kari dan bawang besar cincang hingga wangi dan bawang besar sedikit layu
Kemudian masukkan bahan tumbuk dan semua bahan perencah, kacau hingga bau semerbak.(Masukkan sedikit air supaya lebih berkuah)
Masukkan cili padi, hirisan cili merah dan hijau, daun limau purut.Kacau sebati

Masukkan gorengan ayam.Kacau sebati.Dah siap

1 comment:

Amie said... Balas

Selamat menyambut PM ke-7. Moga negara kita tambah makmur. Lama saya tak buang masakan kam heong ni, sedapnya!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...