Thursday, May 24, 2018

Resepi Kurma Ayam Sedap Beraroma Ala Ala Thai Green Curry Chicken

Assalamualaikum..
Selamat tengahari...tengah mengantuk ke tu hehee...Jom cuci mata dengan Kurma Ayam simple dan sedap ni.Mana tau korang dapat idea untuk masak berbuka petang nanti.Dapur TMK ni sangat jarang masak kurma, tapi rempah kurma memang selalu ada stok tapi buat resepi lain.Ini juadah beberapah hari lepas..wah tak sangka budak sarah suka makan Kurma Ayam ni..seronok pulak mama dia.Saya cuma ada masa senggan 40min jer untuk jadi runner amek si kakak balik skool pulak.So, buat n3 cepat2.Jom semak resepi
Gambar ni saya snap pukul 7pm  so gambar pun kelabu asap dah kalut nak hidang untuk berbuka
RESEPI KURMA AYAM
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Bahan-Bahan
  • 12 ketul ayam
  • 1 paket rempah kurma
  • 1 kulit kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • 2 labu bawang besar (kisar)
  • 2 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 cm halia (kisar)
  • 1 akar ketumbar (kisar)
  • Sedikit daun ketumbar (kisar)option
  • 3 biji cili hijau (kisar)
  • 1 cawan santan
  • 1/2 batang karot (potong baji)
  • 2 biji kentang 
  • 1 labu bawang holland belah 4
  • 2 biji cili hijau (belah 2)
  • 1 biji cili merah (belah 2)
  • 1 biji tomato (belah 6)
  • 1/2 sudu kecil asam jawa (bancuh dengan air)
  • Air secukupnya
  • Garam, gula/perasa
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak tumis kulit kayu manis dan bunga lawang.Masukkan bahan kisar.Tumis hingga garing
  2. Masukkan rempah kurma (option boleh bancuh dengan sedikit air).Tumis hingga pecah minyak
  3. Masukkan ayam,gaul rata dengan bahan tumisan.Tutup periuk.Kecutkan ayam sebentar
  4. Masukkan kentang, santan dan tambah air secukupnya.Kacau rata.Masukkan garam secukup rasa, perasa/gula.Masukkan juga bancuhan asam jawa.
  5. Masukkan karot dan  bawang besar.Biarkan mendidih hingga ayam masak sepenuhnya dan kentang empuk (sentiasa kacau supaya santan tidak bergentel)
  6. Setelah ayam masak, masukkan cili merah,cili hijau dan daun ketumbar.Sesuaikan rasa.Tutup api
Note:
Kurma akan menjadi lebih pekat apabila sejuk sedikit

Jangan Lupa Subscribe okey YOUTUBE LiNa Pg


1 comment:

FHA Selemak Santan said... Balas

mmmmm...
Sejak menjak ni akak suka makan kurma. Buat kurma kambing beberapa hari lalu. Tapi belum sempat nak edit post lagi,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...