Friday, August 17, 2018

Kuih Putu Mayang

Assalamualaikum...
Pernah makan Kuih Putu Mayam tak?Kuih Putu Mayang ni makin lama makin hilang dari radar.Tambahan yang versi Kelantan.Kalau Putu Mayam Kelantan ni ada kuah tau...Kuah Serawa yang pekat..lemak2 dan manis2nya sedang2 gitu.Bukan apa sebab si pembuatnya dah cukup manissss..so,kita kurangkan manis dalam masakan...lebihkan manis pada senyuman...Haaa..nampak bersemut skrin laptop ampa hahaaaa...
Kalau kat Penang ni masih terjumpa jugaklah Putu Mayang ni tapi dimakan bersama kelapa parut/nyoq parut naaa dan gula merah..Haa..gitu.Tapi tekak kita ni lebih memilih makan dengan kuah cicah2 gitu baru sedap.Kang ada lak yang tanya LiNa Pg ni orang Penang ke Kelantan?Haaa...saya orang Malaysia maaa....semua pun boleh kih3..
Mesti korang kata ish..ish...rajinnya buat Kuih Putu Mayang ni.Susah tau nak pusing2 mesin untuk keluarkan doh tu.Sakit tangan tau...Huh!Korang ingat si LiNa Pg rajin sangat ka...takde nya beliau tu nak sakit2 tangan pusing2 buat Kuih Putu Mayang secara manual tu...takde gigih sampai tara tu naa...baik dok rilek tengok tv la hahaa...Ni haaa...saya guna alat magik jer untuk buat Kuih Putu Mayang ni...Guna Noodle Maker jer tau.Masuk tepung..ON masuk air...tunggu jer putu mayam tu keluar...then kukus..setel kije.Disebabkan putu mayang ni sangat cepat, so saya buat kuahnya terlebih dahulu..Sedang elok putu mayang ni siap..kuahnya dah suam2 dan pekat..Sedapnya makan Kuih Putu Mayang buat sendiri ni.Senang sungguh la ada Pensonic Noodle Maker ni.Benda yang tak pernah terlintas di fikiran pun boleh buat..resepi Putu Mayam ni saya cuma olah semula resepi Laksa..cuma skip tepung ubi..supaya kuih ni tidak kenyal..so tekturnya sangat lembut dan sedapppp masuk mulut terus ngaib.
 Ya ampun..memang sedap sangat Kuih Putu Mayang berkuah macam ni.Kalau yang ada durian tu boleh buat Serawa durian ok..Resepi Kuah tu saya ada buat video.Tapi tak sempat edit lagi.Korang boleh buat kuah serawa macam biasa..cuma tambah tepung beras 2 sudu besar bagi pekat siket itu jer
ini step ringkas untuk buat Kuih Putu Mayang.Follow resepi Laksa 
Cara Buat Kuih Putu Mayang
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
  1. 1 sudu besar rata tepung gandum+tepung beras dan penuhkan cup noodle maker (kemudian ratakan)
  2. Masuk ke dalam noodle maker, tutup cover
  3. ON mesin..pilih Quick Noodle+confirm
  4. Masukkan air panas 60ml (masuk sedikit demi sedikit)doh akan jadi seperti serbuk roti dan sedikit sahaja bergumpal...seperti laksa.
  5. Dalam masa 3-4min...kuih putu mayang akan keluar dari nozzle..pilih saiz paling kecil
  6. Alas daun pisang dan agak2 la nak letak banyak mana atas sekeping daun tu.
  7. Kemudian kukus hingga masak.Pastikan air kukusan dipanaskan terlebih dahulu.
  8. Nota tambahan kaedah mengukus mengambil masa yang agak lama..Lebih kurang 20-25min baru masak.
  9. So, LiNa Pg mengelat guna kaedah short cut sahaja iaitu 'teknik ranjau'hahaaa...rebus jer macam buat laksa..haaa  gitu..pandai tak?rebus 1-2 min sahaja..cepat siap sebab kuih putu mayang ni halus jer.
  10. Peringatan..rasa kuih putu mayang yang dikukus adalah lebih sedap...berbanding yang direbus.Terpulanglah nak ikut cara mana...dah makan dengan kuah tu memang heaven betul.
Jika berminat untuk memiliki mesin magik serbaguna ni boleh dapatkan di estore Pensonic
Masukkan kod
Lina5PNM
untuk claim freegift kitchen scale digital (exclusive dari Pensonic) (while stock last)
Tak ada kod..tak ada free gift dan tak ada free postage ke Sem.Mesia.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...