Wednesday, August 8, 2018

Resepi Muruku Sedap Dan Rangup

Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsikan resepi Muruku yang sedap dan paling senang nak buat.Just masuk tepung..tekan dan keluar Muruku hahaaa..Mudah bukan?Apa lagi kena guna alat magik la..Pensonic Noodle Maker.Senang sungguh la guna benda alah ni..Naik seronok pulak eksperimen macam2..Hari hari pun boleh makan Mi..kali ni Muruku..Next saya share cara buat Laksa homemade pulak ok..tunggu editing dulu.
Okey untuk resepi muruku ni saya guna tepung muruku Babas dan campur tepung pulut..senang sangat

Step mudah..masuk campuran tepung, On jer..masuk cairan (yg ni telur dan santan) 3-4min dah keluar Muruku.Boleh digoreng.Siap
Senang kan?Berminat tak nak beli??
Beli kat sini okey
Jangan Lupa Masukkan code 
Lina5PNM
Baru dapat redeem free gift..Kalau tak guna code..takde freegift okey...(while stock last)
RESEPI MURUKU GUNA NOODLE MAKER
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A(Bahan kering) (cup yang disediakan oleh noodle maker)
1 cup tepung muruku
1 cup tepung pulut
1 sudu besar bijan
1 sudu teh jintan manis (guna yang serbuk lagi senang)
1 sudu teh jintan putih
1 sudu besar serbuk kari ayam/ikan

Cara
Satukan semua bahan.Gaul rata.Ketepikan

Bahan B
2 sudu besar majerin (cairkan)

Bahan C
1 biji telur
sedikit garam (LiNa Pg guna cukuprasa)
Santan secukupnya

Cara
  1. Pukul telur bersama garam/cukuprasa.Kemudian masukkan ke dalam measuring cup (yang disedikan)
  2. Kemudian tambah santan hingga ke paras 120ml (refer ke youtube untuk senang faham)


Cara-Cara Membuat Muruku Guna Noodle Maker
  1. Masukkan bahan A ke dalam Noodle Maker.Tutup cover
  2. On Pensonic Noodle Maker.Pilih 'Quick Noodle' dan 'Confirm'
  3. Biarkan adunan bergaul 4-5 sec.Kemudian masukkan bahan B (majerin cair)
  4. Kemudian masukkan bahan C (telur+santan) sedikit demi sedikit hingga habis.Tunggu hingga muruku keluar.Anggaran 3-4min.
  5. Potong muruku mengikut panjang yang disukai
  6. Panaskan minyak, goreng muruku hingga kuning keemasan.Angkat dan toskan.
  7. Biarkan Muruku sejuk sepenuhnya.Barulah simpan dalam bekas kedap utara

1 comment:

Cik Yaya said... Balas

salam..
wah bgusnya ada noodle maker..
org yg rajin masak je kena ada ni..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...