Friday, August 23, 2019

Aroikah Dessert | Cha Bang Ang Dessert Thai Viral

Assalamualaikum..
Pernah minum Cha Bang Ang tak?Itu yang biji selasih dengan cincau tu.Sedap sangat.Campur2 jer dah siap.Sesuai benar dengan cuaca yang panas sekarang ni.Minum Aroikah ni sejukkkk nyaman anak tekak.
Resepi Aroikah ni sangat viral di Instagram ramai jugak selebriti yang buat review.Nak beli pun bukan semua tempat ada agent yang jual.Jom la kita buat sendiri.Lagipun sangat mudah.Hari ni rasa macam tak ada idea nak mengarang.Kita terus semak resepi jer la
Bila minum, tergigit cincau memang enakkk banget.
 Sedap tau..cubalah
CHA BANG ANG | AROIKAH THAI DESSERT
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (Air Gula)
  • 1 cawan gula perang (100g brown sugar)
  • 1 cawan air (230ml water)
Cara
  1. Satukan air dan gula perang.Didihkan hingga gula larut.
  2. Tapiskan dan ketepikan sebentar
Bahan B
  • 3 sb biji selasih (20g basil seed)
  • Air panas secukupnya (hot water)
Cara-Cara
  1. Masukkan biji selasih ke dalam mangkuk besar dan tuangkan air panas secukupnya.
  2. Biarkan biji selasih kembang.Tapiskan.
Bahan C
  • 3 sb susu pekat manis (55g condensed milk)
  • 2 cawan susu penuh cream (460ml full cream milk)
  • 1 cawan susu cair (230ml evaporated milk)
  • 2 tiub cincau manis (potong kiub)
  • 1 sk esen vanila
  • secubit garam
  •  Ais secukupnya

Cara-Cara
  1. Masukkan larutan air gula (Bahan A) ke dalam mangkuk yang besar.
  2. Kemudian masukkan esen vanila, garam dan susu pekat manis.Kacau hingga susu larut.
  3. Masukkan susu penuh cream ,susu cair, cincau manis, biji selasih yang telah kembang (Bahan B) dan ais kiub.Biarkan sejuk seketika kemudian hidangkan.
  4. Selamat Mencuba.Untuk video tutorial sila klik paparan di bawah




1 comment:

EmbunRosaliza said... Balas

Nk cuba buat cincau manis dh ada. Dpt byk mana ni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...