Assalamualaikum...
Ingatkan dah abes update Resepi Kek Mentega, rupanya termiss satu n3 ni. Kali keberapa ntah lah kek mentega ni dibuat.Kali ni guna rcp lain pulak.Tektur lembut dan gebu dan sedikit berderai..so, kena potong dengan cermat...Sedap cair di mulut...Saya sukakan tektur kek ni, tapi anak2 suka Kek Mentega Elite dari Akma.Tapi takpelah janji anak2 makan kek 'orang tua' ni hihi
Saya bantai potong ngan pisau biasa jer sebab nk cepat, asben nk bwa bekal gi kije..comot2 jer potongan pun.Gambar tak bape clear??Henpon only..malas haih nk amek kumira bagai..
RESEPI BUTTER CAKE
Sumber :Its My Life
Sumber2: LiNa Pg
Bahan-Bahan
250g pure butter (Anchor)
250g tepung naik sendiri
200g gula kastor(boleh
kurang kan lagi kalau tak suka manis)LiNa Pg gn 100g jer
4 biji telur (LiNa Pg gn gred A)
1/2 cawan susu segar/susu cair
cara2:
- sebelum buat kek..pastikan oven dipanaskan dulu 20 atau 30 min sebelum buat kek.
- pukul butter+gula sampai kembang,gebu n jadi warna putih(low speed kemudian sederhana kemudian high speed)
- pastu tambah telur sebiji demi sebiji di selang seli dgn tepung sampai habis (last ngan tepung)
- pastu masukkan susu segar.pukul lagi sampai sebati.
- masukkan dalam loyang...bakar suhu 180 selama 40 minit (LiNa pg bako suhu 170'C selama 35min)
salah satu contoh Pure Butter.Butter Cup bukan pure butter yea kawan2 (ni bukan ditujukan kepada blogger/sifu masak2..depa suma dah pakar)
15 comments
nyumm!! mmg all time feveret kek evergreen nih.. masa kecik2 mama tun selalu wat, kaler2 pun mcm ni jugak ^^
ReplyDeletesalam
ReplyDeletesuka tgk earna ke ni..cantik sgt..
sedapnya. anak sy suka kek ni. tp maknye malas nak buat.
ReplyDeleteguna butter tu sedap ye.. saya tak pernah beli butter mahal lagi utk wat kek.. normally buttercup or farm cow je.. tu pun saya rasa dah sangat sedap.. :D
ReplyDeleteteringat prmntaan hubby suh buatkan kek ni kak...tp dia suh guna planta...lain skit tastenya dia kata...dia nak mcm zaman mak2 dlu...x nak butter....nak majerin gitu...
ReplyDeleteBanyak mengetest resipi ok juga tu, dpt cari resipi yg terbaik dan sedap . Tak cuba tak tahu
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeleteAkak pun suka gak kek..memang best la wat minum petang..all time peberet..yes setuju ngan Tun
@ady
ReplyDeletewslm Ady..kaler maler nmpk menarik, tp ekceli kak lina suka yg plain..macam dolu2 tuh hehe
@Ibu Lala
ReplyDeleteNk buat macam senang, tp silap gaya tak jadi jugak huhu (sy la tu)
@JaSSNaNi
ReplyDeletePernah try guna Butter Cup dan juga butter mahai..memang ada beza dari segi rasa..
@Asyifa Mustaffa
ReplyDeleteGuna planta dah kena tuko nama jadi kek majerin hihi..
Yang tu memang old skool...dolu2 punya guna planta
@EmbunRosaliza
ReplyDeleteWat koleksi..walaupun bahannya sama tp teknik berbeza, hasil n tektur juga berbeza..pilih ajer yg mana suka...Ha gitew hihi
lina
ReplyDeletekek nie zila pun x pernah jemu makan..kalau time raya kat kg kerap terhidang kan..alahaiii sedapnye..anchor butter tu offer skrg di di tesco, sempat jgk rembat bbrapa ketul..he hee
salam kak lina..
ReplyDeletekek butter ni memang sedap dimakan dan x jemu makannya..
salam sdr linapg,
ReplyDeletepertama kali kesinihasilcarian cara2 membuat trifle mudah..
thx 4 the input..maklum saya x pandai memasak..dah resepi2 yg dah improvised mcm ni sgt2 membantu!