Assalamualaikum...
22hb Julai lepas, besday dak Maisarah.Dah lama dia minta mama buatkan kek coklat untuk dia.Tak tahulah kenapa tekak dia nak kek coklat plak, biasanay dia suka kek yang ada cis2 bagai..Cis kek atau RVC...kebetulan 21 hb lepas adik saya bersalin, so agak bizi sket temankan beliau kat hospital.Balik dari hospital dah rasa penat dah.Malam tu gigih jugak buat kek coklat hantam sahaja hahaa..sebabnya resepi pun main tuka suka hati jer.Sepatutnya kek ni dikukus tapi saya malas nak keluarkan pengukus dok atas kayangan.So masuk oven sajalah yang senang.Alhamdulillah kek menjadi gak dengan jayanya.Pagi Ahad tu mama kalut2 buat coklat ganache n deco serba siket asal nampak lawa....Dugaan lak kit kat tak cukup sebab ada yang patah2...plan asal nak buat 'pagar keliling kek dan ada 2-3 pek yang patah mmg short dah la..so, mama coverline jer buat pagar depan ajer kikiiii..pasrah la dik...Bukan itu sahaja dah nak tulis tu satu hal..banyak nor dugaan.Dah la petang tu mama rushing nak ke seberang sebab nak jumpa Chef Mail kat Pensonic..Nanti saya kongsikan cerita di Pensonic dan Dato'Chef Haji Ismail tu dalam n3 lain...
Okey la..Happy Birthday sayang mama semoga adik membesar menjadi anak yang bijak,disukai oleh kawan2, menyenangkan hati mama dan abah dan berjaya di dunia dan akhirat...
Gambar dari hp saja ni..asalkan sedap mata memandang kira ok lah kan?Resepi asal ialah kek coklat kukus Chef Zubaidah..tapi saya banyak durhaka...saya guna butter,masukkan 200g coklat beryls dalam kek..hasilnya memang mantap..sukatan sila ikut resepi chef..
1 comments
happy Birthday Maisarah..semoga jadi anak yg solehah.
ReplyDeleteCantik keknya tu...