Roti Nak Expired Tak Tahu Nak Buat Apa?Jom Buat Jejari Roti Cornflakes Confirm Licin Sekelip Mata
Assalamualaikum...
Hai semua...kalau kat rumah ada roti yang hampir expired atau dah dekattt nak tamat tempoh tapi tak habis nak makan, jom kita buat jejari roti cornflakes.Resepi adaptasi dari jejari roti rangup salut nestum.Sebab kat rumah cuma ada cornflakes kita guna jer apa yang ada.Kalau tak ada nestum atau cornflakes biarkan begitu sahaja, lepas celup dalam coklat terus kerepikan hingga coklat mengeras.Nanti rupa parasnya dan rasanya macam kit kat.
Kebelakangan ni, saya macam kering idea untuk berceloteh.Kita terus sahaja semak resepi jejari roti cornflakes ni
gambar ni saya cuma skrinshoot dari IG sahaja sebab gambar raw yang asal dah innalillah bersama laptop macbook.Habis semua gambar hilang.Tak tahulah macam mana saya nak share gambar dalam blog ni sebab bukan semua gambar masakan saya share kat IG
RESEPI JEJARI ROTI BERSALUT COKLAT
by Malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-BahanRoti dipotong kepada bentuk jejari dan panjang anggaran 2inci.
Susun roti yang telah dipotong tadi ke atas dulang pembakar.
Bakar api atas dan bawah suhu 150'C selama lebih kurang 12min (atau hingga roti rangup)
Setelah roti siap dibakar, biarkan sejuk/suam sedikit.
Sementara itu,kita sediakan coklat salutan.Satukan dark chocolate bersama mentega dan cairkan secara double boil.
Celup roti ke dalam coklat dan salut dengan nestum/cornflakes.
Biarkan coklat mengeras dan bersalut cantik dengan roti terlebih dahulu.Kalau nak cepat boleh masukkan ke dalam peti ais sekejap.
Jejari roti coklat sedia dinikmati.Selamat mencuba
2 comments
wah hebatnya pandai buat :)
ReplyDeleteIg tak puas baca, last2 kembali ke blog juga.. hehe..
ReplyDeleteGood idea kak, confirm sekelip mata licin