Resepi Nasi Minyak Jus Oren | Nasi Minyak Paling Mudah Dan Tak Muak
Assalamualaikum...
Hai semua, kembali bersiaran.Sebulan lebih sahaja lagi akan menyambut bulan Ramadan, sekejap sahaja masa berlalu, pejam celik pejam celik dah nak puasa rupanya.Semoga tahun ini kita dapat sambut bersama keluarga di kampung halaman.
Okey resepi kita hari ini ialah nasi minyak yang simple sahaja sesuai untuk dijadikan juadah berbuka puasa, juadah istimewa di pagi lebaran, nak buat makan-makan bersam keluarga di hujung minggu pun boleh.Nasi Minyak Jus Oren ini tidak muak, tak pedas dan sesuai untuk semua peringkat umur.Pendek kata mesra kanak-kanak.
Kebiasaannya kalau masak nasi berperisa, contohnya nasi beriani, nasi tomato atau apa-apa nasi yang 'special' ,saya akan menggunakan minyak sapi, tetapi kali ini saya tak guna minyak sapi.Untuk menumis, saya cuma gunakan vivo golden butteri.Apa yang menariknya, dari pemerhatian saya, selalunya kalau menumis (untuk nasi) saya akan masukkan sedikit minyak masak, untuk elakkan butter/mentega hangus.Istimewanya vivo golden butteri, ianya tak hangus.Lepas butter cair saya terus tumis bahan hiris.Secara jujurnya saya dah stand by minyak masak, untuk tuang sedikit semasa shooting.Rupanya memang tak perlu letak minyak.Agak 'wow' di situ hehe.Lagi satu hasil nasi minyak yang telah siap dimasak juga sangat moist' , lembut dan berderai.Kira berbaloi la guna vivo golden butteri ni bukan sahaja boleh buat pastry, kek, kuih, masak-masak pun boleh.
- Beras basmati cuci bersih, rendam 30min kemudian toskan.
- Tekan butang ON periuk nasi elektrik (rice cooker).Masukkan vivo golden butteri dan biarkan butter cair terlebih dahulu.
- Masukkan bahan penumis (rempah 4 sekawan) kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.Kemudian masukkan hirisan bawang holland dan bawang putih.Tumis sebentar hingga naik bau dan bawang sedikit layu (tak perlu garing).
- Masukkan air (sukatan air bergantung kepada jenis beras yang digunakan), susu cair, jus oren, daun pandan, kiub pati ayam nda beras basmati.Kacau sebentar supaya sebati.
- Tutup/cover periuk rice cooker dan tunggu hingga rice cooker menjadi KEEP WARM.
- Setekah rice cooker KEEP WARM, buka penutup periuk dan titiskan pewarna kuning, letakkan daun pudina (untuk naikkan aroma nasi), gajus dan kismis.
- Tutup semula periuk dan biarkan KEEP WARM selama 5min.
- Tutup suis rice cooker.Keluarkan daun pudina.Gemburkan nasi dan bolehlah dihidang.
- Hias nasi minyak jus oren dengan tomato ceri dan daun pudina.Jika suka boleh tabur bawang goreng.Selamat mencuba.
0 comments