Assalamualaikum...
Bersua kembali, pagi ini ambil kesempatan untuk update blog.Kalau tidak, memang asyik tertangguh nak masukkan resepi dalam dapur maya nan satu ini.Kat rumah ni asam pedas memang sangat jarang saya ulang-ulang masak, kalau gulai/sup tu memang selalu repeat la.Resepi asam pedas ayam ni saya buat masa cuti sekolah, jadi tak adalah kelam kabut sangat masaknya sempat jugaklah buat video untuk youtube.Sedikit tips dari saya(bagi yang belum tahu, kalau dah tahu abaikan sahaja)Sebelum mula menumis bahan lain, tumis halba terlebih dahulu.InsyaaAllah rasa dan aroma asam pedas akan jadi lebih sedap.Tak kiralah asam pedas haiwan apa hehe..ayam,ikan atau daging.Kalau daging seeloknya guna daging tetel.
Untuk rasa asam pedas yang lebih padu dan kick saya kisar buah keras (untuk naikkan rasa lemak asam pedas), daun kesum (supaya lebih beraroma) dan juga nanas.Nanas ni menghasilkan rasa masam-masam semulajadi dan memekatkan lagi kuah asam pedas.Untuk resepi korang boleh guna mana-mana resepi yang selalu korang masak, cuma cuba tambah bahan-bahan yang sebutkan di atas dalam bahan kisar.Kalau nak cuba asam pedas ayam versi lina pg boleh semak resepi di bawah atau rujuk video di youtube
asam pedas yang tak berapa pedas hehe...mesra kanak-kanak
resepi asam pedas ayam
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com
Bahan kisar (mengikut turutan video)
- 7 ulas bawang merah
- 1 sk lada hitam
- 1 cm kunyit hidup
- 2 biji buah keras
- 1 cm halia
- 1 cm lengkuas
- 1 cm belacan
- 3 ulas bawang putih
- 3 tangkai cili merah (buang biji)
- 15 tangkai cili kering (rebus hingga lembut)
- 4 hiris nanas
- sedikit daun kesum
- minyak dan sedikit air
Note:
kisar semua bahan di atas dengan minyak dan sedikit air.Tips kisar guna minyak supaya bahan kisar halus dan apabila menumis proses pecah minyak menjadi cepat dan sanga menjimatkan masa.
Bahan lain
- minyak (untuk menumis)
- 1 sk halba
- 2 batang serai (ketuk)
- 1 sk gula merah
- 10 ketul ayam
- 2 bunga kantan
- 1/2 biji nanas
- garam dan perasa
- 1/2 cawan air asam jawa
- 2 cawan air (atau secukupnya)untuk kuah
- 2 biji buah tomato (belah 4)
- sedikit daun kesum (untuk hiasan)
Cara Cara
- Panaskan sedikit minyak, tumis halba, serai dan bahan kisar hingga pecah minyak.
- Setelah pecah minyak, masukkan gula merah/atau gula nisan.Kacau sebentar.Kemudian masuk ayam.Gaul rata ayam dengan bahan tumisan.
- Kemudian masukkan bunga kantan dan nanas.Gaul rata dan tutup periuk sebentar untuk kecutkan ayam.
- Setelah ayam kecut, masukkan garam , perasa , air asam jawa, air secukupnya untuk kuah dan daun kesum.Tutup periuk dan biarkan hingga ayam empuk.
- Akhir sekali masukkan buah tomato dan daun kesum (jika ada lebih).Tutup api dan asam pedas ayam sedia dihidang.Selamat mencuba.Untuk video tutorial sila klik butang PLAY paparan di bawah
3 comments
Kecur tgk
ReplyDeletesedappp nya Mkn dgn nasi panas2
kalau kat rumah ammi pulak mmg ulang-ulang masak asam pedas ni..tukang masak (suami) orang melaka le katakan
ReplyDeleteAsam pedas mama2 suka, ank2 panggil kuah masam, kalau kat umah x berapa laku asam pds, baik singgang pula. Mama suka
ReplyDelete