Resepi Gerodok Telur / kuih sekaya telur kelantan

By LiNa_Pg - Thursday, March 17, 2022

Assalamualaikum...

Tak lama lagi kita akan menyambut bulan Ramadan, kalau di Kelantan semasa bulan puasa kuih gerodok telur atau kuih sekaya telur ni sandat popular.Gerodok telur tekturnya sangat lembut dan fragile gitu.Bila suap memang ngaib gitu aje.Rasanya yang lemak lemak manis sandat sesuai untuk berbuka puasa.Kalau dulu-dulu kuih sekaya telur memang mudah didapati di bazar ramadan.Tetapi sekarang ni macam susat juga nak jumpa.Bagi yang teringin nak merasa keenakan kuih gerodok telur ni, boleh buat sendiri.

kuih gerodok telur, grodok telur, kuih sekaya kelantan, kuih tradisional kelantan, kuih buka puasa, kuih warisan,

Gerodok telur mudah dan sedap

By Malina Lina Pg

Bahan bahan

  • 2 keping gula nisan
  • 1 sb gula merah
  • 2 helai daun pandan
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 1 cawan air
  • 5 biji telur
  • 1 cawan santan pekat
  • secubit garam

Cara-Cara

  1. Satukan gula melaka/gula nisan , gula merah, air, daun pandan, bunga cengkih dan air ke dalam periuk.Masak hingga gula barut.Tapiskan dan bırakan sejuk.
  2. Dalam bekas yang sesuai, satukan telur dan santan.Gaul sebati.Kemudian masukkan larutan air gula nisan tadı.Kacau sebatı.
  3. Sediakan loyang (linapg guna saia 6in) sapukan dengan sedikit minyak.Tapiskan adunan tadi ke dalam loyang.Cover dengen aluminium foil.
  4. Kukus api besar selama 25-30min (hingga masak)Patikan air mendidih terlebih dahulu sebelum mula mengukus.
  5. Setelah kuih masak, bıarkan sejuk terlebih dahulu sebelum dipotong dan dihidang.
  6. Selma Mencuba.Video tutorial, klik butaan PLAY paparan di bawah

  • Share:

You Might Also Like

0 comments