Assalamualaikum...
Hai kembali bersiaran, hari ini saya nak kongsikan salah satu kuih wajib makan pada bulan ramadan iaitu kuih lopes hehe.Selalunya kalau terasa malas nak buat, mesti beli juga sekali, tapi itulah kalau beli macam-macam hal.Kadang kelapa parut terasa hampas, kadang masam, bahagian pulut selalunya tak ada masalah..lembut/keras telan sahajalah dah malas buat kan?Lepas tu sirap gula melaka tu alahai macam air teh jer warnanya ceroi je.Jadi untuk puaskan hati sendiri buat jugaklah walaupun siket sahaja.
Sebelum ini saya pernah kongsikan resepi kuih lopes tapi versi kukus dan arun.Bagi saya yang kukus dan arun dengan air panas tu tekturnya sangat cantik sebab nampak sebiji-sebiji dan pulut lembut.Lepas tu ada yang request supaya buat resepi tanak pulak.Saya pun trylah buat versi tanak guna rice cooker pulak.Alhamdulillah menjadi dan tektur pulut pun lembut cumanya tidaklah sebiji-sebiji.Dan berbaloi juga sebab video kuih lopes agak mendapat sambutan di youtube, tiktok dan juga IG/reels...yang mana ada tiktok tu boleh follow tiktok saya..sama juga @malina_lina_pg hehee (sempat lagi tuuuu haha 😂 )
Okeylah kita terus sahaja ke resepi kuih lopes.
- Satukan semua bahan dalam periuk kecil.Masak hingga gula larut dan reneh sekejap supaya sirap gula melaka akan lebih pekat.
- Tutup api dan tapiskan dan sejukkan.
- Cuci beras pulut hingga air basuhan menjadi jernih, tips supaya pulut lambat basi.Toskan dan masukkan ke dalam bekas
- Masukkan air secukupnya untuk merendam pulut.
- Masukkan pewarna hijau dan kapur makan.Gaul rata dan rendam selama 5 minit sahaja.Tujuan rendam supaya pulut dapat menyerap kapur makan.Kapur makan menjadikan tektur kuih lopes kenyal-kenyal dan lebih sedap.
- Kemudian toskan.Toskan sahaja JANGAN BILAS.Ketepikan
- Sementara tunggu pulut direndam, kita buat air pandan.Gunting daun pandan dan masukkan air.Kisar dan tapiskan
- Jadikan air pandan sebanyak 1 cawan.Jika sukatan kurang.Cuma tambah air biasa sahaja.
- Masukkan beras pulut yang telah direndam tadi ke dalam rice cooker.
- Masukkan air pandan, santan cair, dan garam.Jika guna santan kotak masukkan 1 sudu besar minyak masak supaya pulut berkilat.
- Tutup periuk dan tekan COOK.Tunggu hingga pulut masak.
- Setelah periuk elektrik menjadi KEEP WARM.JANGAN TUTUP suis lagi, teruskan KEEP WARM selama lebih kurang 5min lagi.
- Setelah 5min (pulut masak) tutup suis periuk elektrik.
- Keluarkan pulut dan masukkan ke dalam loyang saiz 8x8in dan tekan supaya pulut menjadi padat.Biarkan pulut sejuk sebelum potong.
- Setelah pulut sejuk, boleh potong mengikut kreativiti masing-masing.Lina pg potong bentuk segitiga (refer video di youtube malina lina pg).
- Salut kuih lopes yang telah dipotong dengan kelapa parut.Kemudian siram dengan sirap gula melaka.Selamat mencuba
0 comments