resepi agar agar santan tanpa telur

By LiNa_Pg - Sunday, April 03, 2022

 Assalamualaikum...

Selamat menyambut ramadan mubarak buat semua umat Islam.Tercari-cari idea untuk menu berbuka nanti ke?Apa kata buat agar-agar santan je.Kebiasaannya agar-agar santan gula melaka dan agar agar santan pandan je kan, ada jugak la kadang2 yang buat versi sirap rose.Kali ini lina pg buat kelaianan siket, agar-agar santan pandan kaler ala-ala magenta haha..Cantik juga hasilnya.Sebenarnya ini adalah resepi eksperimen, plan lain sebenarnya hahaa.Alhamdulillah jadi juga.Ramai pulak tu yang suka.Kalau agar-agar santan ni memang saya suka yang tidak menggunakan telur.Tapi kalau yang ada telur makan juga.Walaupun tak guna telur, agar-agar santan tetap berlapis tau, asalkan tahu teknik dan tips supaya agar-agar berlapis.Tipsnya ialah kita biarkan adunan mendidih dan membuak-buak (hingga hampir melimpah periuk tu)Guna api besar.Bila nak melimpah kecilkan api dan kacau sekejap.Nampak adunan macam dan ok..besarkan semula api.Ulang selama 1min.InsyaaAllah santan tu akan terasing dan hasilnya agar-agar akan berlapis apabila sejuk.Bahan penting ialah mesti guna SANTAN PEKAT.Kalau guna santan cair/kurang pekat memang tak ada lapisannya tu.

resepi agar-agar santan, cara buat agar agar santan tanpa telur, tips agar agar santan berlapis, idea kuih berbuka puasa, kuih simple dan sedap, kuih tradisional,
Cantikkk tak??hehee

Resepi Agar-Agar Santan Tanpa Telur
by Malina Lina Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan (cawan minum teh biasa)
10g agar-agar serbuk
800ml air (4 cawan)
200ml santan pekat (1 cawan)
150g gula pasir ( 1 cawan)
1 sb sirap ros
pewarna hijau
1-2 helai daun pandan
sedikit garam

Cara-Cara
  1. Satukan air, serbuk agar-agar, gula, sirap ros dan daun pandan.Masak hingga gula larut.
  2. Dalam bekas berasingan, satukan santan pekat, sedikit pewarna hijau (untuk hasilkan warna magenta) dan garam.Kacau supaya warna sebati.Tuang ke dalam adunan agar-agar.
  3. Kacau dan biarakn adunan mendidih.
  4. Setelah mendidih, besarkan api dan biarkan adunan kelihatan membuak-buak.Apabila hampir melimpah dari periuk, kecilkan sedikit api (supaya tidak melimpah) dan kacaukan adunan.Kemudian ulang proses iaitu besarkan api dan biarkan adunan membuak dan hampir melimpah.Ulang langkah ini selama 1 min.Kemudian tutup api.keluarkan daun pandan.
  5. Tapiskan adunan ke dalam loyang.Lina pg guna 7x7 in dan bilas dengan air supaya agar-agar senang untuk dikeluarkan.
  6. Biarkan sejuk terlebih dahulu, kemudian hingga dalam peti ais hingga agar-agar membeku/keras.Lebih kurang 4-6 jam.
  7. Potong mengikut kreativit masing-masing.Selamat mencuba.Untuk video tutorial klik butang PLAY paparan di bawah.

  • Share:

You Might Also Like

1 comments