Assalamualaikum...
Dah masuk pertengahan ramadan ni selera makan untuk bersahur pun makin kurang.Kalau lauk pelik-pelik tu pakat tenung aje.Sesekali masak sardin untuk sahur berselera pulak makan.Sardin ni selain buat sambal tumis boleh juga buat tomyam, sedap tau.Kita masukkan sekali sayuran dalam kuah tu kira pakej la all in one.Goreng jer telur dadar siaplah juadah sahur yang simple.
Okey jom kita semak resepi tomyam sardin.semoga dapat bagi idea untuk masak sahur atau berbuka puasa yang ringkas.
senang keje ada lauk, sayur, cendawan tiram.Kira lengkap sudah dalam satu pinggan
Cara Buat Tomyam Sardin Sedap Dan Mudah
by Malina Lina Pg https://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan
1 tin sardin saiz sederhana
4 sb pes tomyam
3 cawan air (atau secukupnya)
3 helai daun limau purut
1 batang serai (ketuk)
1 akar ketumbar
3 hiris halia
3 hiris lengkuas
1/2 batang karot (hiris)
bunga kobis
bawang besar (belah 4)
cendawan tiram
daun ketumbar
2 biji tomato (belah 4)
cili padi
3 sb santan pekat
Cara-Cara
- Sediakan periuk saiz sederhana, masukkan pes tomyam,air,daun limau purut,serai,akar ketumbar (dan bahagian batang ketumbar yang keras), halia dan lengkuas.Biarkan mendidih terlebih dahulu.
- Kemudian masukkan hirisan karot, bunga kobis, bawang besar dan biarkan mendidih supaya sayuran keras akan lembut sedikit.
- Seterusnya masukkan cendawan tiram, sardin,daun ketumbar, buah tomato, cili padi dan santan.
- Kacau sekejap dan tutup api.Tomyam sardin sedia dihidang.Selamat mencuba
0 comments